SPARTA MUSEUM


Opening Sparta Museum 
 
Op 14 december 2006 is het Sparta Museum, in het gerenoveerde monumentale Kasteel samen met de prachtige Brasserie Kasteel Spangen en Sparta Fanshop, officieel geopend. De opening werd verricht door Jules Deelder.
Het Sparta Museum is te vinden in Het Kasteel.

Collectie
 
Het museum biedt plaats aan alle bijzondere zaken uit het roemruchte Sparta verleden, zoals bijv. de voorzittersstoel, het clubvaandel, kampioensbekers, etc. Daarnaast is er een audiovisuele ruimte, waar u als bezoeker in vogelvlucht wordt meegenomen door de historie van 1888 tot nu.  

In het museum zullen wisselende exposities te zien zijn, waardoor het museum iedere drie maanden uw bezoek meer dan waard zal zijn.

Sparta, meer vereniging dan welke andere club dan ook. Sparta is de oudste club in het huidige betaalde voetbal. De uit 1888 stammende club wordt in oudheid slechts overtroffen door 11 andere clubs waarvan er nu nog minder dan een handvol hun wedstrijden spelen in het amateurvoetbal.
 
Als geen ander heeft deze club de ontwikkelingen in de historie van het Nederlandse voetbal van dichtbij meegemaakt. Niet verwonderlijk als je weet dat Sparta vroeg in 1890 toe trad tot de rangen van de Nederlandse Voetbalbond. Er is nog altijd een verslag van de eerste wedstrijd welke door de vereniging is gespeeld voorhanden.
 
Met zo’n rijke historie kan een museum niet uitblijven. Hoewel op het museale gebied zeker niet de eerste is Sparta wel in het bezit van de grootste en belangrijkste collectie. De inventaris van gewonnen prijzen telt op het moment ruim 1250 prijzen verdeeld over de ruim tien door Sparta uitgeoefende takken van sport.
 
Samenwerking 
 
Het museum van Sparta Rotterdam heeft o.a. een partnerschap met het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen, Heuvelman, Sonja Rijsdijk, de Spido, de Rotterdamse VVV, Brasserie Kasteel Spangen, Bibliotheek Rotterdam en met het Gemeentearchief Rotterdam bij wie het unieke papieren archief daterend vanaf de zomer van 1888 in bewaring is. Door een uitwisseling van kennis en het benutten van elkaars mogelijkheden wordt gestreefd naar de best mogelijke weergave van de historie.      
 
Bezoek Sparta Museum
 
Als u in groepsverband (vanaf 6 personen) een bezoek wilt brengen aan het meest complete historische sportcentrum van Nederland kan dat uiteraard. De duur van de rondleiding bedraagt circa 90 minuten. De kosten bedragen €.5,00 (kantoortijden) en €.7,50 (buiten kantoortijden en weekend) per persoon. Voor het maken van een afspraak mailt u naar: rondleidingen@sparta-rotterdam.nl of u doet dit telefonisch of per fax via de administratie van Sparta Rotterdam. 
   


 
           

           

           

Back to Top