Home » Ajax net te sterk voor Sparta in ArenA

Ajax net te sterk voor Sparta in ArenA

09 december 2023 - 20:36

De wedstrijd tussen Ajax en Sparta Rotterdam in Amsterdam is een jaarlijkse terugblik naar Edwin Vurens en Gerald Sandel. Zij waren immers de doelpuntenmakers in 1989 toen de Rotterdammers voor het laatst wonnen in de hoofdstad. In de 34 jaar daarna was de Kasteelclub niet meer succesvol. In de Johan Cruijff ArenA pakte Sparta eenmalig een puntje (0-0).

Ajax is na een dramatisch begonnen seizoen inmiddels weer terug in de subtop en staat op doelsaldo net boven Sparta. Het is de Amsterdammers er veel aan gelegen om weer in de top 5 te komen omdat deze positie normaal gesproken recht geeft op directe deelname aan Europees voetbal. Sparta treft de tijdelijk (?) gevallen topclub dus eigenlijk op een moment dat de club weer in de lift zit onder de nieuwe trainer John van ’t Schip die de club weer aan het vlot trekken is.

Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk schakelde terug naar de opstelling die hij bij FC Volendam-uit op papier had gezet. Dat kon vanwege de terugkeer van Arno Verschueren na zijn schorsing. Voor Metinho betekende dat een tripje naar de reservebank omdat de Belg de voorkeur kreeg. Sparta begon goed aan het duel in de ArenA, de eerste grote kans van de wedstrijd kwam op naam van Tobias Lauritsen. Uit een hoekschop van Camiel Neghli kopte de spits op doel, maar Ramaj kon de bal net tot een nieuwe hoekschop verwerken.

In de minuut daarna was het Brian Brobbey die de score opende voor de thuisclub. Een goede aanval via Hlynsson aan de rechterkant werd in het strafschopgebied met een prima hakje van Taylor panklaar voor de Ajax-spits gelegd en die profiteerde. In de 19e minuut had Steven Bergwijn de 2-0 op zijn hoofd uit een voorzet van Steven Berghuis, maar zijn kopbal ging net naast het doel van Nick Olij.

Sparta deed prima van zich spreken in Amsterdam en had in de 28e minuut op gelijke hoogte kunnen, en wellicht wel moeten komen. Uit een hoekschop van Neghli werd de bal door Vriends verlengt en schoot Tijs Velthuis over het doel van Ramaj. De aanval erop was Neghli weer op dreef en ging hij vanaf de zijkant het strafschopgebied in, zijn schot ging via een verdediger richting het doel van Ramaj, maar die was net op tijd bij de grond om de 1-1 te voorkomen. Dezelfde Velthuis had een paar minuten later weer een mogelijkheid, ditmaal kopte op het dak van het Ajax-doel.

Waar Sparta op jacht was naar de gelijkmaker moest het heel beducht zijn op een verdubbeling van de voorsprong. Berghuis en Brobbey waren dichtbij, maar Olij was een prima sta-in-de-weg bij deze momenten en Sparta had een beetje mazzel dat het vizier van Hlynsson nog niet op scherp stond. In de 41e minuut gaf scheidsrechter Danny Makkelie een ietwat goedkope penalty aan Ajax nadat Nick Olij een overtreding op Brobbey beging. De bal werd snoeihard binnengeschoten door Steven Bergwijn vanaf de stip.

Beide trainers lieten hun basisopstelling ongewijzigd bij de start van de tweede helft. Net als in de eerste helft was de eerste kans voor Sparta, ditmaal was het Brym die via een Ajacied net naast schoot. In de 55e minuut was het dan toch raak voor Sparta. Camiel Neghli, wellicht bezig aan zijn beste wedstrijd in het shirt van Sparta, schoot de bal snoeihard achter Ramaj en bracht de Kasteelheren terug in de wedstrijd.

Gek genoeg had Sparta daarna fases dat het Ajax met 9 man achter de bal hield en goed voetbalde. Meestal was dit wel tot de zestien meter van de Amsterdammers en ontbrak het vaak aan een goede eindpass om Sparta op gelijke hoogte te brengen. Met nog elf minuten te spelen voerde Rijsdijk zijn eerste wissel door. Jonathan de Guzman had al geel op zak en werd vervangen door Metinho. Met nog zes minuten officiële speeltijd gaf Sparta steeds meer ruimte weg om zodoende de gelijkmaker te forceren. Dat gaf Ajax de mogelijkheid om de score te verhogen. Mike Eerdhuijzen maakte in de slotfase zijn rentree in het eerste elftal na een maandenlange blessure. Hij kwam in het veld voor Charles-Andreas Brym.

Dat Ajax-doelman Ramaj zelfs tijd moest rekken bij een doeltrap is indirect een compliment aan Sparta dat zich vandaag kranig weerde in de ArenA. De beloning bleef helaas wel uit voor Sparta, dat Ajax door deze wedstrijd drie punten ziet uitlopen in de Eredivisiestand.