Home » Eerste overwinning van het seizoen in Deventer

Eerste overwinning van het seizoen in Deventer

27 augustus 2022 - 18:31

We zijn al weer in speelronde 4 van de Eredivisie en het is nog steeds augustus. De sneltrein die betaald voetbal heet dendert in rap tempo door. Sparta had met wedstrijden tegen sc Heerenveen (uit), AZ (thuis) en Ajax (thuis) een competitiestart waar van te voren al niet de hoop was op veel punten. Met één uit drie is het nu wel zaak om de komende wedstrijden het puntentotaal flink op te krikken.

Eerste opponent om hier mee te beginnen is Go Ahead Eagles. De ploeg van trainer Rene Hake die in de schitterende Adelaarshorst speelt is een lastig te bespelen ploeg met de steun van de fanatieke aanhang in Deventer. Sparta-trainer Maurice Steijn liet nagenoeg zijn complete basisformatie in stand van de elf die vorige week tegen Ajax begonnen. Alleen Younes Namli dwong nu een basisplaats af ten koste van Jason Lokilo.

Na 59 seconden spelen bracht Nick Olij al redding op de eerste gevaarlijke poging van Go Ahead Eagles. De doelman was net op tijd bij de bal. De negen minuten die daarop volgden waren volledig voor de thuisploeg. Sparta moest alle zeilen bij zetten om onder de druk uit te voetballen, maar slaagde daar niet direct in. Vanaf de elfde minuut begon Sparta wat meer rust aan de bal te krijgen wanneer deze in bezit was. In de dertiende minuut was Tobias Lauritsen dichtbij de openingstreffer. Zijn schot van buiten de zestien werd door doelman De Lange net naast getikt.

Het was de opmaat naar meer, want in de 18e minuut kwamen de Rotterdammers op voorsprong. Een schot van Kitolano werd gekraakt, maar de rebound was een prooi voor de andere Noor, Tobias Lauritsen met zijn eerste doelpunt voor Sparta. Na precies een half uur spelen schoot Go Ahead weer op het doel van Sparta. Lidberg kon Olij echter niet verrassen. Ook niet toen hij hetzelfde probeerde in de aanval die daarop volgde. In het laatste kwartier van de eerste helft gebeurde er niet noemenswaardig veel meer waardoor Sparta vrij eenvoudig met een 0-1 voorsprong de kleedkamer kon opzoeken.

Na de pauze begon Go Ahead net als in de eerste helft met stormen richting Nick Olij. Maar de Spartaanse doelman liet ook nu gelijk weer zien dat hij niet snel onder de indruk is. In een prima één op één situatie met Lidberg kwam hij wederom als winnaar uit de bus en hield Sparta daarmee op voorsprong. Een kunststukje wat hij in de 52e minuut nog eens herhaalde op de inzet van Bas Kuipers. Met nog iets meer dan een half uur te spelen moest Go Ahead met tien man verder na een directe rode kaart voor Fernandes vanwege een kopstoot-beweging richting Sambo.

Met een man meer ging Sparta gericht op zoek naar de 0-2 zonder Go Ahead al te veel ruimte te geven om in balbezit te komen. Lauritsen was twee keer gevaarlijk voor De Lange, maar tot een tweede doelpunt in Spartaanse dienst kwam het (nog) niet. Met nog een klein kwartier te spelen moest Sparta een drievoudige wissel toepassen. Eagles rook bloed en ging alles-of-niets spelen in de slotfase en Sparta moest zich gaan toeleggen op tegenhouden en proberen er via de omschakeling gevaarlijk uit te komen en te profiteren van de ruimte die Go Ahead noodgedwongen zou weggeven.

Met nog vijf minuten extra speeltijd ging Eagles er nog wel voor, maar Sparta trok de overwinning over de streep en pakte daarmee de eerste overwinning van het seizoen. Volgende week komt FC Volendam naar het al bijna uitverkochte Kasteel.