Home » Goed begin van 2024 met drie punten op zak

Goed begin van 2024 met drie punten op zak

13 januari 2024 - 18:31

De winterstop zit erop, maar de kou is nog niet verdwenen uit Nederland. Zo ook niet in Limburg waar de temperatuur net boven het vriespunt zat. Fortuna Sittard, de gedeeld nummer 9 van de Eredivisie, staat slechts drie punten achter Sparta, de nummer 7.

Sparta vertrok vrijdagavond enigszins gehavend naar Limburg. Bart Vriends, Camiel Neghli en Koki Saito zaten niet bij de wedstrijdselectie vanwege blessures. Saïd Bakari ontbrak vanwege een schorsing en is volgende week weer inzetbaar. Pelle Clement en Charles-Andreas Brym zijn weer aangesloten bij de selectie na blessureleed voor de winterpauze en Clement begonn op de reservebank waar Brym begon aan de wedstrijd. In het paarse tenue maakte Shunsuke Mito zijn debuut voor Sparta Rotterdam als rechtsbuiten.

Fortuna Sittard heeft na het vertrek van doelman Pandur een nieuwe sluitpost vastgelegd en dat is voor Sparta geen onbekende. Michael Verrips keepte één Eredivisieduel voor Sparta en was ook al eerder actief in Sittard. Vandaag begon hij echter nog wel op de bank met rugnummer 99. Luuk Koopmans, ooit scorend namens ADO tegen Sparta, keepte voor de ploeg uit Sittard. Deroy Duarte is met Kaapverdië aan het voetballen op de Africa Cup.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de Rotterdammers. Een prima uitgespeelde aanval met Brym en Verschueren kwam panklaar voor de voeten van Tobias Lauritsen. De spits koos voor een stiftje, maar deze werd voor de doellijn opgeruimd door een verdediger van Fortuna. Het duurde slechts één minuut voordat de thuisclub ook gevaarlijk werd, een voorzet van Ivo Pinto werd op doel gekopt door Sierhuis, maar in de handen van Olij.

In de 17e minuut was het Shunsuke Mito met de tweede grote kans voor Sparta op de openingstreffer. Luuk Koopmans pareerde prima op zijn inzet. Ook nu was er direct een tegenstoot van de Limburgers. Wederom was Olij paraat die met een fotografenduik de bal klemvast uit de hoek haalde. Na iets meer dan twintig minuten spelen kopte Rick Meissen de bal net te kort terug richting Olij waardoor Sierhuis mocht uithalen. Gelukkig deed hij dit iets te wild waardoor de bal over het doel van de Sparta-keeper ging. Vijftien seconden later was het wederom Sierhuis met een schot, ditmaal laag over de grond. Ook hier was Olij paraat en klemvast.

In de 34e minuut kwam Sparta op een 0-1 voorsprong via Shunsuke Mito. De Japanse aanvaller was veel sneller dan de verdediging van Fortuna en passeerde Koopmans. Een heerlijk debuut dus voor de 21-jarige nieuwkomer in het team van de Rotterdammers. De 0-1 was tevens het enige doelpunt van de eerste helft, met name omdat Nick Olij een wereldredding had op een inzet van Sierhuis.

Trainer Jeroen Rijsdijk wisselde doelpuntenmaker Mito in de rust voor Metinho. De doelpuntenmaker van de eerste helft kon slechts één helft spelen om het risico op blessures niet te groot te laten zijn. Het was de invaller die na drie minuten spelen al gelijk de 0-2 tegen de touwen schoot. Een prima aanval over rechts met Van der Kust en Verschueren kwam via Lauritsen bij Metinho die koel bleef en het doelpunt op zijn naam schreef.

Na iets meer dan een kwartier spelen in de tweede helft had Charles-Andreas Brym de mogelijkheid om de 0-3 te maken, maar zijn schuiver ging voorlangs. Het was een fase waarin Fortuna Sittard op jacht ging naar de aansluitingstreffer en het publiek van Sittardse zijde de ploeg richting het doel van Olij schreeuwde. Smaakmaker Halilovic was in de 64e minuut nog het meest dichtbij de 1-2 nadat Metinho uitgleed in het strafschopgebied. Gelukkig voor de Rotterdammers schoot hij over en naast.

Met nog twintig minuten te spelen kwam Pelle Clement in het veld voor aanvoerder Jonathan de Guzman. De aanvoerdersband werd overgedragen aan doelman Nick Olij. De wedstrijd vorderde gestaag in het voordeel van Sparta, dat niet echt meer in de problemen kwam. Via de omschakeling ging Sparta op zoek naar een nog comfortabelere voorsprong en Brym was daar in de 83e minuut nog het dichtst bij. Aan de andere kant was Belkheir met het hoofd nog gevaarlijk, maar het richtingsgevoel ontbrak bij de Fortunees.

In de 89e minuut mocht Fortuna aanleggen voor een strafschop na een vermeende overtreding van Eerdhuijzen. De VAR greep niet in, maar de paal wel, het bleef 0-2 voor Sparta.