fbpx
Home » Historisch gezien: Sparta – Feyenoord

Historisch gezien: Sparta – Feyenoord

30 oktober 2021 - 15:00

Feyenoord is twintig jaar jonger dan Sparta, maar wel succesvoller. De club werd in 1908 opgericht onder de naam Wilhelmina en veranderde nog twee keer van naam voordat ze in 1912 Feijenoord ging heten. Het promoveerde in 1921 naar de eerste klasse, precies in het jaar dat Sparta voor de eerste keer degradeerde. Kort daarop, in 1924, behaalde de club van de havenarbeiders uit Zuid op het veld aan de Kromme Zandweg al haar eerste landskampioenschap, en in de jaren dertig vestigde Feijenoord zich definitief in de top van het Nederlandse voetbal met nog eens vier titels.

Ondanks de verhuizing naar De Kuip in 1937 bleven successen daarna uit en na WO II voerde Sparta in Rotterdam weer de boventoon. Nadat Feijenoord in 1956 zich maar net op de valreep voor de Eredivisie plaatste kreeg het de overhand, gesteund door de grotere toeloop naar het stadion. De financiën die De Kuip genereerde, waren uiteindelijk beslissend in de strijd om de hegemonie in Rotterdam. Sinds de jaren zestig is Feijenoord, later Feyenoord, met zijn negen titels vanaf 1961 (en liefst dertien tweede plaatsen) duidelijk de sterkste. Een elfde plaats in 1990 is de slechtste prestatie in de eredivisie. Na 1974 is de hoeveelheid landstitels (slechts drie) overigens voor topclubbegrippen wel erg mager geworden. De club uit Zuid is op Het Kasteel verreweg de meest succesvolle bezoeker in de Eredivisie. Meer dan honderd goals gemaakt, een gemiddelde van bijna 1,5 punt per wedstrijd (in de oude telling). Spartanen kunnen daar tegenin brengen dat we al tien jaar thuis ongeslagen zijn. Dat het rijtje van de laatste tien ontmoetingen eindigt met drie Spartaanse zeges, waardoor het totaal aantal overwinningen op acht kwam, geeft dus wel een vertekend beeld van de verhoudingen op het Kasteelveld. Tussen 1962 en 1978 was er bijvoorbeeld een periode van vijftien seizoenen zonder zege op Spangen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

In De Kuip begonnen we met vijf overwinningen op rij en zeven zeges in acht seizoenen. Daarna haalde Sparta dus nog maar twee keer de volle buit binnen. Heel vaak maken de verslagen van Sparta-Feyenoord melding van teleurstellende en weinig spectaculaire derby’s. Of het zouden de speciale omstandigheden moeten zijn waaronder op tweede kerstdag 1962 werd gespeeld. Op een hard bevroren en glad veld konden de spelers nauwelijks tot een goede combinatie komen. Diep in de tweede helft scoorde een feller Sparta toch driemaal, via Cor Adelaar, Tonny van Ede en Bela Bodnar. Na deze glijpartij werd een lange winterpauze ingelast vanwege de strenge winter. We slaan tientallen jaren over en komen dan aan de 3-2 zege die we in 2008 door een late goal van Marvin Emnes boekten. Na een kwartier was het al 1-1 door Theo Lucius en Nourdin Boukhari, al had deze volgens Feyenoorders daarbij wel hands gemaakt. Later in die wedstrijd was scheidsrechter Jol ons weer goedgezind door een goede goal van Feyenoord af te keuren. Boukhari en Giovanni van Bronckhorst hadden inmiddels de stand op 2-2 gebracht. Emnes speelde in blessuretijd Jonathan de Guzman en André Bahia uit en knalde met links in de bovenhoek. Zo wekte deze paaszondag herinneringen op aan een eerdere paaszondag in 1996… Enkele maanden later was Feyenoord weer op bezoek. Voor rust hadden we niets te vertellen, maar alleen Leroy Fer bracht het overwicht tot uitdrukking met een goal in de 40e minuut. Twee minuten later belandde een voorzet van Kevin Strootman op het hoofd van Arne Slot die fraai inkopte(!). Daardoor gesterkt was Sparta in de tweede helft zeker de gelijke van een wegzakkend Feyenoord. We scoorden weer in de laatste minuten. Edouard Duplan gleed langs Tim de Cler en Kevin Hofland, zijn voorzet werd door Rydell Poepon tot de winnende goal gepromoveerd. Daardoor zakte het Feyenoord van Verbeek naar eendegradatieplek, met Sparta op de 13e plaats een stukje hoger. In oktober 2009 nam Feyenoord voor rust de leiding door Bahia, terwijl Sparta de grootste kansen had gehad. Na de pauze kwam Feyenoord in de verdrukking door twee rode kaarten in het eerste kwartier vanwege onbegrijpelijk harde en dwaze overtredingen van Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson. Daartussenin had Poepon al gelijkgemaakt. Met het numerieke overwicht was het toch moeilijk winnen. Sparta produceerde slecht warrig voetbal dat pas verbeterde toen Poepon met twee gele kaarten ook mocht douchen. Pas vijf minuten voor tijd kon Strootman de vermoeide verdediging passeren na een mooie actie van Duplan.

Nadat Sparta zes jaar doorbracht op het tweede niveau, ontving het Feyenoord in competitieverband pas weer in maart 2017. Een gedenkwaardige middag op Het Kasteel volgde, toen Sparta al na 47 seconden de enige goal van de wedstrijd zou maken, via Mathias Pogba. Later dat kalenderjaar kwam de reeks van vier achtereenvolgende thuisoverwinningen op de stadgenoot tot een einde, toen de bezoekers met 0-7 wonnen, een zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis.