Home » Historisch gezien: Sparta op 24 februari

Historisch gezien: Sparta op 24 februari

24 februari 2023 - 09:30

Meer dan 60 jaar geleden, voor de meeste Spartanen van nu een grijs verleden, kwam GVAV op bezoek, de voorloper van FC Groningen. 17.000 toeschouwers, een heel gewoon aantal in die dagen, zagen de Groningers vlak voor rust op voorspong komen door midvoor (zo heette een spits toen) Rikkert la Croix. Voordien hadden Wim van der Gijp en Piet de Vries al namens Sparta het houtwerk geraakt. Een kwartier na de pauze maakte Tinus Bosselaar gelijk na een mooie actie, waarbij hij vier man omspeelde. Toen Wim van der Gijp drie minuten later een voorzet van Tonny van Ede binnengleed leek de Spartaanse zege een feit. Rinus Terlouw, die trouwens toch een zwakke middag had, werkte echter met een faliekante mistrap de bal nog in eigen doel. Zo bleef Sparta in de middenmoot, 10 punten achter koploper MVV.

In 1980 werd er zelfs tweemaal in eigen doel gescoord, ook al niet door de minsten. Nu had het oppermachtige Feyenoord die hulp eigenlijk niet nodig, want het was veel sterker dan Sparta, dat op de voorlaatste plaats vertoefde. Wijnstekers had al voor 0-1 gezorgd toen Adri van Tiggelen op slag van rust een voorzet via de lat achter Doesburg kopte. Twee minuten na de pauze herhaalde Louis van Gaal die actie. Na een uur legde Peters de eindstand vast. De gesprekken na afloop gingen over de nieuwe trainer. Na het ontslag van Petescu had Hans Kraay na een week afgehaakt vanwege hartproblemen. Onder Joop Brand en met noodaankopen Geert Meijer, Gerard van der Lem en Jim Calderwood eindigde Sparta toch als dertiende.

Twee jaar later (1982) speelde Sparta alweer op 24 februari, een inhaalwedstrijd op een woensdagavond tegen het hoogvliegende FC Utrecht. Sparta was al bijna drie maanden zonder overwinning en speelde daar ook naar. Na een snelle voorsprong voor Utrecht zorgde René van der Gijp toch voor een ommekeer. Voor rust kogelde hij een vrije trap binnen, 5 minuten na de pauze ging hij gewillig neer en kreeg een strafschop die door Tiktak werd verzilverd. Carbo zorgde even later met een lobje over Formannoy voor de 2-2 eindstand.

Het duurde 25 jaar voor er weer bezoek kwam. Heracles hield de roodwitten op 0-0. Het was voor de ploeg uit Almelo een winstpunt want zij hadden drie maanden lang niet gewonnen en in dat seizoen op vreemde bodem pas twee punten gehaald, waaronder wel eentje in De Kuip. Toch stichtten zij het grootste gevaar met een afstandsschot tegen de binnenkant van de paal, vlak voor rust. Sparta was niet in goede doen maar bevestigde de plek in de middenmoot.

In 2012 streden Sparta en Willem II om promotie. In het eerste half uur zorgden verdedigers Van Huizen en Luirink voor een 2-0 voorsprong. Van Huizen zag een schot van richting worden veranderd door de rug van Pique, Luirink knikte na een hoekschop een schot van Bel Hassani plotseling naar de andere hoek. Pas in de laatste minuut kregen de tegenvallende Tilburgers een bijna identiek presentje toen een afstandsschot door een Tilburgs hoofd werd geraakt en in de andere hoek naast Pellatz verdween. Later dat seizoen verhinderde Willem II toch promotie door in de play-offs ietwat gelukkig Sparta te verslaan.

In 2019 waren we na promotie en degradatie weer op het tweede niveau aangeland. Go Ahead stond boven ons maar daar bleek op Het Kasteel niets van. Na 6 minuten scoorde Dervişoğlu op een splijtende pass van Duarte, Auassar knalde na een half uur bij de tweede paal een hoekschop binnen en nogal gelukkig maakte Rayhi er via Halil voor rust nog 3-0 van. Na de pauze scoorden Harroui en Dervişoğlu binnen een kwartier, waarna Van der Venne direct de eer redde. Halil knikte nog de fraaie zesde binnen om de afstraffing compleet te maken. Na een tweede plaats achter Twente kwamen er play-offs aan te pas om via TOP en Graafschap toch te promoveren.

1957 Sparta-GVAV 2-2
1980 Sparta-Feyenoord 0-4
1982 Sparta-Utrecht 2-2
2007 Sparta-Heracles 0-0
2012 Sparta-Willem II 2-1
2019 Sparta-Go Ahead 6-1

Toine van Huizen viert zijn treffer met Marten de Roon.