Home » Historisch gezien: Sparta op 16 oktober

Historisch gezien: Sparta op 16 oktober

16 oktober 2022 - 09:38

Sinds de intreding van betaald voetbal in Nederland was 16 oktober slechts tweemaal een speeldag op Het Kasteel, in 1960 en 1966.

De Limburgse fusieclub Rapid JC vertoonde in 1960 wel technisch verzorgd veldspel maar dat leidde tot weinig kansen. Sparta had meer energie was strijdvaardiger. Dat leidde tot talrijke kansen, maar voor rust scoorde alleen Van Ede op aangeven van Daniëls. Vlak na de pauze draaiden Van Ede en Daniëls de rollen om bij de tweede Rotterdamse goal: nu was Tonny de aangever voor Joop. Sparta bleef sterker en nogmaals was Daniëls aangever bij een doelpunt van Janssen. In de laatste minuten schoot middenvelder Hanneman nog een vrije trap binnen om de Limburgse eer te redden. Na een zwak seizoenbegin stond Sparta toch nog vierde. Uiteindelijk eindigden we ook op die plek.

Zes jaar later kwam ADO op bezoek. Misschien hadden de Hagenaars driftige plannen om het verlies in de bekerfinale enkele maanden ervoor te wreken, maar daar kwam aanvankelijk weinig van terecht. Sparta had al een goede competitiestart achter de rug en stond met 12 punten uit 8 op de vijfde plaats. ADO was gedeeld eerste, samen met Ajax. De wedstrijd trok dan ook 25.000 toeschouwers die al snel zagen dat de Haagse verdediging zwak speelde. Villerius liet te grote ruimte achter zich waardoor doelman Thie veel uit zijn goal moest komen. In de 13e minuut trapte hij echter over de bal heen waardoor Vermolen de bal in het doel liep. Ton Kemper raakte uit een vrije trap de lat, maar na een half uur kwam het sterkere Sparta toen Bosveld de bal langs Thie tikte. Na rust herstelde ADO zich. Heijnen raakte via de handen van Doesburg de paal maar ADO kreeg direct weer tegenslag. De snelle Vermolen passeerde na een lange run Villerius en Van der Burch en liet Thie kansloos. Pas toen werd ADO echt gevaarlijk. 10 minuten na de pauze kopte Mansveld een corner binnen en een minuut later was het al 3-2 via het hoofd van Houwaart. Terwijl Sparta even wankelde had Bosveld de rust om met een lange diagonale pass de meegeslopen Ter Horst te vinden die Thie kansloos liet. Verder hielden de verdedigingen het droog, hoewel Villerius in de fout ging toen hij de doorbrekende Vermolen aan zijn shirt terugtrok. Maar rood bestond nog niet. ADO leed zijn eerste nederlaag, Sparta steeg naar de vierde plaats en eindige uiteindelijk als derde, een plaats boven ADO.

Daarna bleef het lang stil op het Kasteel op 16 oktober. Dat Sparta op die datum nog zonder puntverlies is ligt volgens onze kenners van de Sparta-historie dus zeker aan het feit dat er 55 jaar niet gespeeld is.

1960     Sparta-Rapid JC           3-1
1966     Sparta-ADO                  4-2