Home » Jong AZ te sterk voor Jong Sparta

Jong AZ te sterk voor Jong Sparta

20 juli 2024 - 13:15

Jong Sparta Rotterdam is vanmiddag hard onderuit gegaan in een oefenwedstrijd tegen Jong AZ. In Wijdewormer eindigde het in 5-0.

Na een 1-2 overwinning op Jong PSV en een 3-0 nederlaag tegen SV Spakenburg, stond tegen Jong AZ de derde oefenwedstrijd van deze voorbereiding op het programma voor Jong Sparta. Trainer Jeff Stans koos daarin voor Benjamin Mrkalj (vorig jaar nog O18) onder de lat. Verder speelden de bekende namen Dylan van Wageningen, Jaïr Haakmakt, Giannino Vianello, Dano Lourens en Aymane Bais. Daarnaast startten ook Hamza el Dahri en Jorn Triep, die deze week nog met de A-selectie mee mochten op trainingskamp naar Delden.

Jong AZ, dat in competitieverband op één niveau hoger acteert dan Jong Sparta, was de bovenliggende partij en kreeg in de openingsfase al serieuze kansen. Eerst was het de van Quick Boys overgekomen Sem van Duijn, die uit kansrijke positie kon schieten, maar de bal over plaatste. Drie minuten later kreeg Ro-Zangelo de bal wel tussen de palen, maar had Benjamin Mrkalj een prima redding in huis. Na een kwartier spelen drukte Jong AZ het verschil op het veld alsnog uit op het scorebord. Na balverlies bij Jong Sparta in de opbouw, legde Julian Oerip de bal terug op Ro-Zangelo, die beheerst raak schoot: 1-0.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ook na de openingstreffer had Jong Sparta het lastig met Jong AZ, dat voornamelijk via vleugelaanvallers Ro-Zangelo en Jayden Gerold gevaar stichtte. Na een halfuur spelen nam laatstgenoemde Mrkalj onder vuur, die alle moeite had met die inzet. Uiteindelijk voorkwam de goalie wel de 2-0. Jong Sparta, dat in de eerste helft niet tot één doelpoging kwam, kreeg op slag van rust een nieuwe tik te verwerken. Twee minuten nadat Gerold op aangeven van Van Duijn voor een leeg doel naast schoot, scoorde Job Kalisvaart wel. De middenvelder was attent, nadat Mrkalj Ro-Zangelo nog van scoren afhield en benutte de rebound. In de extra tijd, die door de drinkpauze ruim vijf minuten kende, was Ro-Zangelo nogmaals dicht bij zijn tweede goal. Weer bleek Mrkalj een sta-in-de-weg, die Jong Sparta in de eerste helft nog enigszins in de wedstrijd hield.

Na rust zagen we op een warm Wijdewormer negen nieuwe namen bij Jong AZ, Jeff Stans bracht halverwege alleen Giovanni Mulumba voor Younes Jaber el Meftahi, nadat Max de Ligt en Alegria Zenguele na een halfuur spelen al binnen de lijnen kwamen. Aymane Bais bleef wel staan en was verantwoordelijk voor de eerste kans van Jong Sparta. De linkervleugelaanvaller kwam naam binnen, maar krulde de bal net langs de verre hoek. Twee minuten later probeerde Giannino Vianello datzelfde recept vanaf de rechterkant, maar ook zijn schot eindigde niet tussen de palen. Tussendoor voorkwam Mrkalj nog dat Jong AZ in de persoon van Jayden Addai op 3-0 kwam. Met zijn voet keerde de doelman de schuiver van de aanvaller. Na een uur spelen bracht Stans zijn overige wisselspelers in het veld. Een van die spelers was Jesse Bal, die een enorme kans kreeg. Zijn schot miste echter kracht om doelman Tristan Kuijsten te kloppen. Aan de andere kant tekende Addai op aangeven van Rio Robbemond voor de 3-0.

Met nog een schamele twintig minuten te gaan leek te wedstrijd daarmee beslist. Het was aan Mrkalj te danken dat de 4-0 uitbleef. De goalie tikte een poging van Kevin Toppenberg uit de kruising. Uiteindelijk was dat uitstel van executie, want tien minuten voor tijd tekende Anthony Smits alsnog voor de 4-0. Dat was niet de eindstand, want na een flitsende aanval deed ook Gerold nog een duit in het zakje, waardoor het op het AFAS Trainingscomplex in 5-0 eindigde.

Volgende week speelt Jong Sparta twee oefenwedstrijden. Dinsdagavond is Barendrecht de tegenstander, zaterdag nemen de Rotterdammers het op tegen OJC Rosmalen.