Home » Jong Sparta begint 2024 met klinkende zege op ACV

Jong Sparta begint 2024 met klinkende zege op ACV

13 januari 2024 - 17:24

Jong Sparta Rotterdam is 2024 begonnen met een knappe zege. De nummer vijf van de ranglijst ACV Assen werd met 3-1 verslagen. Mehmet Yüksel, Dano Lourens en Dean Zandbergen waren namens Jong Sparta trefzeker.

Jong Sparta sloot 2023 af als nummer 12, wat betekende dat de Kasteelheren in de tweede seizoenshelft in de achtervolging moeten op Jong Almere City FC. De laagst genoteerde beloften ploeg kan namelijk degraderen, al geeft een eindklassering in de top-9 altijd garantie voor minimaal nog één jaar voetbal in de Betnation Divisie. Voorafgaand aan de hervatting van de Tweede Divisie was de achterstand voor Jong Sparta drie punten. Vanmiddag kon trainer Jeff Stans geen beroep doen op Hamza el Dahri, Rayvien Rosario en Jesse Bal. Het trio was met het eerste elftal mee, dat op bezoek ging bij Fortuna Sittard. Daardoor maakte Giovanni Mulumba zijn competitiedebuut voor Jong Sparta als linksback. Daarnaast was Mehmet Yüksel na maanden blessureleed ook weer terug. De aanvaller stond direct in de basis. Ook voor Aymane Bais was er vandaag een plek bij de eerste elf.

In de openingsfase was Jong Sparta de ploeg die het meeste balbezit had, maar was ACV het dichts bij een doelpunt. Een voorzet van Giovanni Zwikstra leek bij de tweede paal binnen te vallen, ware het niet dat doelman Kaylen Reitmaier net op tijd redding kon brengen. Jong Sparta kon daar in het eerste kwartier niet meer tegenover stellen dan een kopbal van Aymane Bais die hoog over ging. Toch gingen de Kasteelheren naarmate de eerste helft vorderde beter voetballen en kreeg het serieuze kansen. Na goed voorbereidend werk van Bais kon Mehmet Yüksel uithalen. De buitenspeler plaatste de bal echter net naast. Luttele minuten later scoorde ook Dano Lourens bijna. De poging van de Zeeuw werd van richting veranderd, waardoor ACV-doelman Ramon Nijland naar de kruising moest zweven om de 1-0 te voorkomen. Dat deed de goalie echter succesvol.

Tekst gaat verder onder foto. (Foto: Mischa Keemink)

Na een halfuur spelen was er een nieuwe kans voor Lourens, dankzij een uitstekende steekpass van Dylan van Wageningen. Het rolletje van Lourens werd echter simpel opgeraapt door Nijland. Desalniettemin was de sluitpost na 34 minuten spelen alsnog geklopt. Met wat geluk kwam de bal voor de voeten van Yüksel, die snel handelde en zijn rentree beloonde met een doelpunt: 1-0. Ook na de openingstreffer had ACV weinig te vertellen in Maassluis. De ploeg uit Assen kreeg nauwelijks kansen en mocht van geluk spreken dat het bij de rust maar 1-0 stond. Bais zette Jorn Triep in de slotseconden van de eerste helft namelijk alleen voor Nijland, maar de middenvelder schoof de bal rakelings naast.

Ook in de tweede helft hoefden we niet lang te wachten op de eerste grote kans voor Jong Sparta. Lourens kwam in een één-op-één situatie met Nijland terecht, maar vond de voet van de goalie op zijn weg. Vervolgens kwam ACV wat beter in de wedstrijd en kreeg het kansen. Eerst ging een poging van Justin Mulder hoog over, waarna diezelfde Mulder één minuut later aan de basis stond van een nieuwe grote kans voor de Drenthenaren. Zwinkstra tikte de bal handig door uit zijn voorzet, maar Reitmaier kon redding brengen. Na een uur spelen leek Luka Prljic op weg de gelijkmaker te gaan maken. Marvin Young stond echter goed opgesteld om zijn kopbal in de doelmond onschadelijk te maken.

Met het inbrengen van Dean Zandbergen en Ayoub Oufkir probeerde trainer Jeff Stans de controle terug te krijgen in de wedstrijd, maar twintig minuten voor tijd was ACV ontzettend dicht bij de 1-1. Zwikstra speelde met een heerlijke actie Reitmaier uit en hield het overzicht. Daardoor had Pascal Huser van dichtbij voor de gelijkmaker moeten tekenen, maar op de doellijn bracht Max de Ligt met een schitterende sliding redding. Aan de andere kant had Bais die prachtige sliding van De Ligt uit kunnen betalen met de 2-0, maar ging zijn inzet rakelings naast. Een kwartier voor tijd viel de 2-0 alsnog. Bais gaf een schitterende steekpass op Lourens, die oog in oog met Nijland rustig bleef en de marge verdubbelde. Tien minuten voor tijd was ook Oufkir dicht bij een assist. Zijn voorzet was perfect, maar de kopbal van een andere invaller Mike Frimpong spatte uiteen op de lat. Uiteindelijk viel de 3-0 niet veel later alsnog. Zandbergen had een vrije doortocht en vond tussen de benen van Nijland het net: 3-0. Dat was niet de eindstand, want Freddy Quispel deed in de absolute slotfase nog wat terug. Nadat Reitmaier de invaller eerder al van een eretreffer afhield, scoorde Quispel vanuit een vrije trap alsnog. Daardoor eindigde het in 3-1.

Zo boekte Jong Sparta een overtuigende zege op ACV Assen en begonnen de Kasteelheren voortvarend aan 2024. Volgende week gaan de rood-witten op bezoek bij ADO’20.