Home » Jong Sparta boekt tegen tiental HFC derde zege op rij

Jong Sparta boekt tegen tiental HFC derde zege op rij

28 oktober 2023 - 17:44

Jong Sparta Rotterdam heeft zaterdagmiddag een overtuigende zege geboekt op een tiental Koninklijke HFC. De nummer vier van de Betnation Divisie werd met 4-1 verslagen. Dean Zandbergen scoorde tweemaal, de andere goals kwamen van de voet van Dano Lourens en Jorn Triep.

Jong Sparta kende een moeizame start van de competitie, maar zit inmiddels in een lift naar boven. Door zeges op Rijnsburgse Boys (2-1) en Noordwijk (0-2) stonden de rood-witten voorafgaand aan de wedstrijd dertiende. Koninklijke HFC draait echter heel het seizoen al goed, wat resulteert in een vierde plaats. Vanmiddag moest trainer Jeff Stans flink puzzelen om zijn beste elf op het wedstrijdformulier te zetten. In tegenstelling tot twee weken geleden kon de oefenmeester ditmaal geen gebruik maken van A-selectiespelers Youri Schoonderwaldt, Rick Meissen en Metinho. Sterker nog met Dylan van Wageningen en Hamza el Dahri sloten er later vandaag ook nog eens twee spelers van Jong Sparta aan bij de selectie van de hoofdmacht, dat op Het Kasteel RKC ontvangt. Kaylen Reitmaier en Max de Ligt keerden onder meer terug in de basis. Verder verschenen Kjeld van den Hoek en Constantijn Schop voor het eerst dit seizoen aan de aftrap en was er ook een basisplaats voor Dano Lourens. Hij kreeg de voorkeur boven Jorn Triep. Tot slot keerde Mehmet Yüksel na weken van blessureleed weer terug in de wedstrijdselectie.

Jong Sparta begon sterk aan de wedstrijd en kreeg in de openingsfase twee prima kansen. Na drie minuten zette Dean Zandbergen de aanval op, waarna hij de bal terug kreeg van Luuk Admiraal. Zandbergen schoot vanaf de rand van het strafschopgebied echter over. Luttele minuten later passeerde Rayvien Rosario twee spelers van HFC, maar ging ook zijn inzet niet tussen de palen. De bezoekers uit Haarlem lieten nog weinig zien, maar kregen na bijna tien minuten spelen plots een enorme kans. Joas Kors draaide zich in het strafschopgebied handig weg van zijn directe tegenstander, maar zag Kaylen Reitmaier met een knappe reflex en wat hulp van de lat redden. Niet veel later kon de goalie echter alsnog vissen. Ruben Heeremans bereikte met een lange bal Cas Dijkstra, die te veel ruimte kreeg en de verre hoek vond: 0-1.

Jong Sparta kreeg het na een prima eerste tien minuten ineens moeilijk en mocht Reitmaier dankbaar zijn dat de marge niet hoger was uitgevallen. Via Dijkstra kon Levi de Wilde namelijk alleen op de doelman af, die lang bleef staan en met zijn voet redding kon brengen. Aan de andere kant was er een nieuwe gelegenheid voor Rosario, maar doelman Mitchel Michaelis voorkwam de gelijkmaker. Zo gebeurde er veel in het eerste kwartier op Sportpark Dijkpolder, maar was het hierna lang wachten op kansen. Jong Sparta had veel de bal zonder gevaarlijk te worden en HFC leunde op de 0-1 voorsprong. Op slag van rust gebeurde er echter genoeg. In een sportief vriendelijke wedstrijd maakte De Wilde uit het niets op de middenlijn een zware overtreding op Luuk Admiraal. Hij kreeg terecht de rode kaart, waarna Max de Ligt niet veel later bijna voor de gelijkmaker zorgde. Michaelis zat helemaal mis bij een hoekschop, maar de poging van De Ligt werd op de doellijn weggehaald door Danny Ramdjanamsingh.

Met de wetenschap dat Jong Sparta de hele tweede helft met één man meer speelde, joeg het vanaf de start van het tweede bedrijf op de gelijkmaker. Die zou ook al snel vallen, want na vijftig minuten stuurde Kjeld van den Hoek, Rosario weg. Hij schoot voorlangs, waarna de rebound van Zandbergen op de lat ging. Tot een derde schot kwam de spits niet, omdat een verdediger van HFC hands maakte. De bal ging terecht op de stip, waarna Zandbergen vanaf elf meter koelbloedig voor de gelijkmaker tekende. Vervolgens werd er verwacht dat Jong Sparta zou doordrukken, maar de Kasteelheren hadden moeite met meer kansen te creëren. Jay den Haan zorgde na een dik uur nog wel voor wat gevaar, maar zijn scherpe voorzet kon door niemand tot doelpunt worden gepromoveerd.

In het laatste kwartier bleef Jong Sparta zoeken naar de bevrijdende 2-1. Die kwam bijna van het hoofd van Dano Lourens, maar hij kopte recht in de handen van Michaelis. Eén minuut later kon de Zeeuw alsnog juichen. Op aangeven van Mehmet Yüksel, die zijn rentree maakte, plaatste Lourens de bal in de verre hoek via de paal achter Michaelis: 2-1. Daardoor was het zaak voor Jong Sparta op met nog dik tien minuten te gaan de voorsprong vast te houden. De ploeg van Stans ging echter op jacht naar de beslissing. Die kwam er bijna via invaller Aymane Bais, hij stuitte op Michaelis. In de 89e minuut tekende Zandbergen alsnog voor de 3-1. Hij kapte zich handig vrij en zorgde daarmee voor zijn tweede van de middag. In de blessuretijd werd het ook nog 4-1. Bais zette Jorn Triep alleen voor Michaelis, die de bal handig langs de goalie in het net schoof.

Daardoor rekende Jong Sparta na de rust af met HFC en won het met 4-1. Het betekende de derde zege op rij voor de rood-witten. Volgende week brengt Jong Sparta een bezoek aan Kozakken Boys.