Home » Jong Sparta geeft wedstrijd tegen AFC in drie minuten uit handen

Jong Sparta geeft wedstrijd tegen AFC in drie minuten uit handen

05 oktober 2024 - 17:10

Jong Sparta Rotterdam heeft vanmiddag verloren bij AFC. Halverwege stond het nog 0-0, maar na drie minuten in de tweede helft had AFC al twee keer het net gevonden. Die valse start van de tweede helft kwam Jong Sparta niet meer te boven, waardoor het met 2-0 verloor.

Waar het in eigen huis nog niet loopt bij Jong Sparta, is het met zeges op RKAV Volendam (1-3), Excelsior Maassluis (0-3) en VV Katwijk (2-4) op vreemde bodem nog foutloos. Om die status vast te houden voerde trainer Jeff Stans vandaag een viertal wijzigingen door. Dat was voornamelijk noodgedwongen, want Max de Ligt, Hamza el Dahri en Ayoub Oufkir zijn met de A-selectie mee naar Eindhoven voor de uitwedstrijd tegen PSV later vandaag. Timo Borrie, Layee Kromah en Aymane Bais begonnen daardoor in de basis. Verder kreeg Delano Vianello de voorkeur boven zijn broer Giannino Vianello.

AFC begon sterk aan de wedstrijd en dwong Jong Sparta al vanaf de eerste minuut achteruit. Dat leverde na zes minuten spelen een kopkans voor Gevero Markiet op, die naast knikte uit een hoekschop. Vier minuten later was Milan Eliasar een stuk dichter bij de 1-0. Uit een scrimmage zeilde zijn inzet maar rakelings langs de kruising. Jong Sparta had het moeilijk met AFC en dat bleef ook zo na de eerste tien minuten. De Kasteelheren mochten doelman Rik Suur danken, dat Splinter de Mooij de thuisploeg na een kwartier spelen niet aan de leiding bracht. Suur gooide zich namelijk voor de bal en hield met die ingreep De Mooij van scoren af. Luttele minuten later had Wessel Been de 1-0 nog op zijn hoofd, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Pro Shots)

Waar Jong Sparta bij vlagen door het oog van de naald kroop, kreeg het na 25 minuten spelen plots de grootste kans van de wedstrijd. Door een prima combinatie tussen Aymane Bais, Ayoni Santos en Jesse Bal, kwam Bais in kansrijke positie. De aanvaller werkte de bal echter van dichtbij op de paal. Hoewel het niet de 0-1 opleverde, kantelde het spelbeeld hierna wel de kant van Jong Sparta op. De Kasteelclub nam meer initiatief in de wedstrijd en kreeg meer kansen. Zo gleed Julian van der Greft een voorzet van Santos bijna in eigen doel en mocht Layee Kromah alleen op doelman Gijs van Zetten af. Daar ging een enorme blunder van Guus van Weerdenburg aan vooraf, want de linksback speelde de bal te kort terug op zijn keeper. Kromah profiteerde echter niet en zag Van Zetten redde. Tussendoor was er ook nog een nieuwe kopkans voor Been uit een voorzet van oud-Spartaan Cody Claver. Gescoord werd er ondanks de vele kansen echter niet in de eerste 45 minuten, waardoor beide ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamers opzochten.

Die tussenstand was na 14 seconden in de tweede helft al verdwenen, omdat Jong Sparta verrast werd door een aftrapvariant van de thuisploeg. AFC speelde de bal direct lang op de mee opgekomen verdediger Markiet. Uiteindelijk kwam De Mooij uit de kluts tot een schot en schoot hij via de paal raak: 1-0. Jong Sparta was van deze klap nog niet bijgekomen of de start van de tweede helft werd nog beroerder. Een kleine drie minuten later vond Matthijs Jesse met een lage voorzet De Mooij, die de bal in het dak van het doel plaatste: 2-0. Ook na deze tegentreffer was Jong Sparta nog niet bij de les in de tweede helft. Jesse mocht namelijk een paar minuten later alleen op Suur af, die met zijn voet de 3-0 voorkwam. Vervolgens schoot Been uit kansrijke positie nog voorlangs. Doordat de 3-0 uitbleef, mocht Jong Sparta nog een sprankje hoop houden op een resultaat, helemaal toen Santos was doorgebroken. De middenvelder zocht vanaf een kleine tien meter van Van Zetten de korte hoek, maar vond de buitenkant van de paal. Zes minuten later kreeg Bal uit een afgemeten voorzet van Delano Vianello een kopkans, maar kreeg de spits de bal niet tussen de palen.

Jong Sparta kwam door deze kansen wel weer wat beter in de wedstrijd, al hadden ze hun handen vol aan de bij rust ingevallen Matthijs Jesse. Hij kapte na een uur voetballen vanaf de linkerkant van het veld gevaarlijk naar binnen, maar was slordig in de afronding. Aan de andere kant zorgden twee doelpoging van Delano Vianello ook niet voor een doelpunt. Desondanks bleef Jong Sparta in de laatste twintig minuten wel verder jagen op de aansluitingstreffer en kreeg het daar via Jorn Triep de uitgelezen kans daarop. De ingevallen Giannino Vianello vond de aanvallende middenvelder, die de bal vervolgens naar de kruising stuurde. Met een schitterende redding hield Van Zetten zijn doel echter schoon. Niet veel later liet Claver namens AFC na om de wedstrijd in het slot te gooien, hij vond Suur op zijn weg. Met het inbrengen van Yaïd Marhoum voerde Jong Sparta de druk op AFC in de slotfase op, maar vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd, leek Jong Sparta zich neer te moeten leggen bij een nederlaag. Scheidsrechter Alwin Steeg gaf Kromah namelijk na enige bedenktijd een twijfelachtige rode kaart.

In de resterende minuten hierna speelde AFC de wedstrijd uit, waardoor Jong Sparta haar ongeslagen status in uitwedstrijden verloor. De Rotterdammers blijven wel de nummer elf van de ranglijst met één punt achterstand op concurrent Jong Almere City. Volgende week komt Koninklijke HFC naar Sportcomplex Nieuw Terbregge.