Home » Jong Sparta verliest in eerste thuiswedstrijd op Terbregge in extremis van GVVV

Jong Sparta verliest in eerste thuiswedstrijd op Terbregge in extremis van GVVV

17 augustus 2024 - 17:02

Jong Sparta Rotterdam is de competitie begonnen met een nederlaag tegen GVVV. Op de nieuwe thuisbasis van dit seizoen Sportcomplex Nieuw Terbregge kwamen de Kasteelheren via de 16-jarige Marlon Silva Neves nog op voorsprong. Uiteindelijk zorgde een late Veenendaalse treffer voor een 1-2 eindstand.

Acht oefenwedstrijden speelde Jong Sparta de afgelopen zeven weken om zich optimaal voor te bereiden op de competitiestart. Daarin won de ploeg van trainer Jeff Stans van Jong PSV (1-2), OJC Rosmalen (6-0) en SV Poortugaal (1-2). Tweemaal moest Jong Sparta het onderspits delven, maar dat gebeurde wel tegen op papier betere tegenstanders. Jong AZ, uitkomend in de Keuken Kampioen Divisie, bleek met 5-0 te sterk en de regerend amateurkampioen SV Spakenburg won met 3-0. Vanmiddag zagen we bij Jong Sparta twee verrassende namen in de basisopstelling. Marlon Silva Neves, vorige maand zestien jaar geworden, begon als rechtsbuiten. Verder zagen we ook een plek bij de eerste elf voor Viggo Guit, die deze voorbereiding vanuit de O19 wel vaker aansloot bij Jong Sparta. Daarnaast volgde Dylan van Wageningen Delano Vianello op als aanvoerder, terwijl kersverse aanwinst Layee Kromah vandaag ook zijn officiële debuut maakte.

In de eerste tien minuten was het GVVV dat het meeste initiatief nam, maar Jong Sparta was verantwoordelijk voor de eerste kans. Jorn Triep mocht uit kansrijk positie uithalen en deed dat niet onverdienstelijk. Doelman Elber Evora was echter bij de les en bracht redding. Eén minuut later mocht de goalie alsnog voor de eerste keer dit seizoen gaan vissen. Marlon Silva Neves kende namelijk een start van de wedstrijd, die hij vannacht mogelijk gedroomd had. De aanvaller passeerde met een schitterende actie twee spelers van GVVV en schoot vervolgens koelbloedig raak: 1-0. Daarmee is Silva Neves met 16 jaar 1 maand en 1 dag de jongste doelpuntenmaker ooit voor Jong Sparta. Het was echter aan Dylan Tevreden te danken dat die 1-0 voorsprong na twintig minuten spelen in stand bleef. Op aangeven van Genrich Sillé kon Justin Spies namelijk koppen. Tevreden was attent en bracht knap redding.

Vervolgens zagen we dat de meeste dreiging toch voor het doel van GVVV was, waar Jong Sparta een aantal keer dicht bij de 2-0 was. Eerst kwam Jesse Bal na een schitterende aanval op aangeven van Giannino Vianello oog in oog met Evora. Hij plaatste de bal echter naast. Drie minuten later raakte Giovanni Mulumba zelfs het aluminium. De verdediger was meegekomen bij een hoekschop en raakte met zijn hoofd de paal. De beste kans in deze fase was misschien nog wel voor Ayoni Santos na goed voorbereidend werk van Bal. De middenvelder stuitte echter op de knie van Evora. Het leek wachten op de 2-0, maar het was de 1-1 die na ruim een halfuur spelen viel. Rechtsback Quiermo Dumay kwam op, werd niet gehinderd en schoot van grote afstand knap raak: 1-1. Het momentum kantelde daarmee in de laatste tien minuten van de eerste helft naar GVVV, al gebeurde het meest opmerkelijke moment in de slotfase van het eerste bedrijf bij een aanval van Jong Sparta. Bal leek op weg naar de 2-1, maar zag zijn schot geblokt worden door de hand van Mitch Willems. Scheidsrechter Alwin Steeg ging echter niet mee met de protesten van Jong Sparta en bood de thuisploeg geen uitgelezen kans op de 2-1. Het bleef bij 1-1 voor de eerste helft, waardoor de Kasteelheren in de tweede helft opnieuw op jacht moesten naar een goal.

Het duurde even voordat de tweede helft op gang kwam. Lange tijd was een ongevaarlijke vrije trap van Barry Maguire de enige doelpoging van de tweede helft. Na een uur spelen was er echter een enorme kans voor Ilias Latif. De spits werd in stelling gebracht door Sillé, maar schoot wilde over. Eén minuut later was Sillé opnieuw dicht bij een assist. Hij kon voormalig jeugdspeler van Sparta Sergio Tremour voor een open doel de 1-2 schenken, maar Dylan van Wageningen bracht met een uiterste inspanning redding.

Jong Sparta had het wat lastiger in de tweede helft met GVVV en was meer aan het verdedigen dan aanvallen. Met het inbrengen van Aymane Bais en Jafar Bynoe, waarmee Jeff Stans omschakelde naar een 4-4-2 systeem, probeerde Jong Sparta wat meer grip te krijgen. Het leverde in ieder geval een enorme kans op voor Layee Kromah. Hij paseerde Evora, maar werd door de doelman te ver naar de hoek gedreven om nog op doel te schieten. Luttele minuten later had Triep de 2-1 nog op zijn schoen. Na een handige pass van Kromah vond de middenvelder echter Evora op zijn weg. Jong Sparta leek zo het meeste aanspraak te maken op een doelpunt en daarmee de overwinning, maar het was GVVV dat bij het ingaan van de blessuretijd scoorde. Joep van den Berk was het eerst bij een lage voorzet en schoot raak: 1-2. In de korte speeltijd die nog volgde, kon Jong Sparta geen vuist maken.

Zo kende Jong Sparta een pijnlijk begin van de competitie, waarin het één punt in de slotfase uit handen gaf. Volgende week vervolgen de rood-witten de competitie bij RKAV Volendam.