Home » Jong Sparta wint nipt van Kozakken Boys

Jong Sparta wint nipt van Kozakken Boys

06 april 2024 - 17:25

Jong Sparta Rotterdam heeft vanmiddag goede zaken gedaan tegen laagvlieger Kozakken Boys. Op Sportpark Dijkpolder boekten de Rotterdammers een minimale zege: 1-0. Jorn Triep tekende na vier minuten voor de enige goal. Jong Sparta is daardoor virtueel zeker van handhaving.

Het seizoen van Jong Sparta lijkt een spannende ontknoping te krijgen. De Kasteelheren moeten of boven Jong Almere City eindigen, of aan het eind van het seizoen in de top-9 staan. Alleen dan ontloopt het de play-offs voor degradatie naar de O21-divisie. Voorafgaand aan het duel tegen Kozakken Boys vonden we Jong Sparta terug op de tiende plek. Trainer Jeff Stans had vanmiddag goed en slecht nieuws gekregen uit de ziekenboeg. Clubtopscorer Dano Lourens was weer fit en begon direct in de basis, dat ging ten kostte van Dean Zandbergen. Daarentegen kampte aanvoerder Delano Vianello wel met pijntjes. Hij begon op de bank en werd op het middenveld vervangen door Ayoni Santos. Max de Ligt, die gisteren zijn eerste profcontract tekende, droeg daardoor de aanvoerdersband.

Niet voor het eerst dit seizoen kende Jong Sparta een droomstart en ook niet voor het eerst had Jorn Triep daarin een groot aandeel. Uit een hoekschop kwam de bal via Max de Ligt en Dano Lourens in de kluts voor de voeten van de middenvelder. Triep was alert en vond het dak van het doel: 1-0. Toch kende Jong Sparta hierna geen gemakkelijke eerste helft en kreeg Kozakken Boys een aantal grote kansen. De eerste was voor Lowie van Zundert, die vanaf de linkerkant van het veld naar binnen kwam en de bal rakelings naast plaatste. Drie minuten later spatte een schitterend afstandsschot van Jethro Mashart uiteen op de lat. Jong Sparta had het lastig in het eerste kwartier met Kozakken Boys, maar kwam daarna beter in de wedstrijd. Zo was er een mogelijkheid voor Mehmet Yüksel op aangeven van Triep. De aanvaller vond echter doelman Bryan Janssen op zijn weg. De oud-doelman van Sparta had even later ook een antwoord op een geplaatste vrije trap van Triep. Na een krap halfuur spelen probeerde Yüksel het opnieuw om de 2-0 op het scorebord te zetten. Ditmaal krulde de buitenspeler de bal rakelings naast.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Mischa Keemink)

Het was de laatste kans voor rust voor Jong Sparta, want het laatste kwartier van de eerste helft was voor Kozakken Boys. Daarin kreeg Johnny Lommers een uitgelezen mogelijkheid. Na een schitterende pass door de verdedigingslinie van Jong Sparta, kon de spits alleen op doelman Dylan Tevreden af. Lommers plaatste de bal echter naast. Drie minuten later werd Tevreden wel aan het werk gezet, bij misschien wel de beste kans voor Kozakken Boys. Vlak voor de neus van de goalie kwam de bal voor de voeten van Raily Ignacio, maar met een schitterend reflex voorkwam Tevreden de gelijkmaker. Op slag van rust was er nog een vrije kopkans voor Van Zundert op aangeven van Coen Maertzdorf. Van Zundert kopte de bal echter recht in de handen van Tevreden. Zo kwam Jong Sparta af en toe met de schrik vrij, maar zocht het wel met een voorsprong de kleedkamer op.

In de tweede helft had Triep opnieuw snel kunnen scoren. Rick Wouters leek hem in eerste instantie af te stoppen na een combinatie met Dylan van Wageningen, maar Triep worstelde zich er toch doorheen. Oog in oog met Janssen raakte de spelmaker echter de borst van de sluitpost. Even later was er ook de eerste kans van de tweede helft voor Kozakken Boys. Amin Essabri legde de bal bij de tweede paal neer, waarna Tevreden weinig moeite had met de kopbal van Sergio Tremour. Na een uur spelen kreeg Triep een nieuwe kans op zijn tweede van de middag. Net buiten het strafschopgebied legde de middenvelder aan voor een afstandsschot, maar Janssen tikte zijn poging uit de hoek. Eén minuut later leek Ignacio aan de andere kant wel te scoren, ware het niet dat De Ligt met een schitterende redding de spits van een doelpunt beroofde.

Toch waren er richting de slotfase van de wedstrijd meer grote kansen voor Kozakken Boys. Uit een voorzet van Mashart had Van Zundert de gelijkmaker op zijn hoofd, maar bracht de paal redding voor Jong Sparta. Ondertussen zag Stans dat er vers bloed nodig was om in de laatste twintig minuten stand te houden. Delano Vianello, Kjeld van den Hoek en Jesse Bal kwamen daardoor binnen de lijnen, waarbij laatstgenoemde op weg leek naar de 2-0. De lange bal op de spits was echter net te diep, waardoor hij de bal niet meer langs Janssen kreeg. Inmiddels was Kozakken Boys aan het slotoffensief begonnen, wat een kopkans voor Ignacio opleverde. Tevreden kon echter vrij eenvoudig redding brengen. Even later probeerde Raïes Roshanali het nog, maar hij plaatste de bal naast.

Jong Sparta hield ook in de zes minuten blessuretijd stand en won met 1-0 van Kozakken Boys. De Kasteelheren klimmen daardoor naar de zesde plaats en halen op doelsaldo Jong Almere City FC in, dat verloor van Quick Boys. Volgende week wacht er een uitwedstrijd tegen AFC.