Home » Van der Kust en Rosario beginnen WK-kwalificatie foutloos, Bakari verliest met Comoren

10 juni 2024 - 15:36

Afgelopen week kwamen vier Spartanen in actie voor hun land. Djevencio van der Kust en Rayvien Rosario begonnen met Suriname en Curacao aan de WK-kwalificatie, terwijl voor Saïd Bakari en de Comoren de derde speelronde in die reeks op het programma stond. Verder oefenden Charles-Andreas Brym tegen Nederland en Frankrijk.

Van der Kust doet goede zaken met Suriname

Afgelopen woensdag kwam Suriname in actie voor de eerste wedstrijd in de WK-Kwalificatie voor het eindtoernooi van 2026. In eigen huis was Saint Vincent en de Grenadines de tegenstander. ‘Natio’ beleefde een valse start, want na een halfuur spelen kwam Saint Vincent en de Grenadines verrassend op voorsprong. Nog voor de rust stelde Suriname echter orde op zaken: Sheraldo Becker maakte vanaf de strafschopstip de gelijkmaker, waarna Jeredy Hilterman voor de 2-1 tekende. Na de rust kwam Suriname via Justin Lonwijk al razendsnel op 3-1, Jaden Montnor zorgde vervolgens voor het slotakkoord: 4-1. Van der Kust bleef de gehele wedstrijd op de bank. Afgelopen zaterdag waren er wel speelminuten voor de linksback. Van der Kust stond in de basis in de uitwedstrijd tegen Anguilla. Na tien minuten spelen kwam het land van bondscoach Stanley Menzo al op voorsprong. Het was Tyrone Conraad, die op aangeven van Montnor de 0-1 maakte. Die tussenstand stond lang op het scorebord, totdat Shaquille Pinas twintig minuten voor tijd voor de 0-2 tekende. Nadat Van der Kust naar de kant werd gehaald, scoorde Suriname in de slotfase nog tweemaal. Een treffer van opnieuw Conraad en een eigen goal van Steven Austin zorgde voor een 0-4 eindstand. Suriname gaat daarmee aan kop in de WK-kwalificatie, waar volgend jaar de volgende twee wedstrijden tegen Puerto Rico en El Salvador op het programma staan. Alleen de groepswinnaar gaat naar de Play-Offs voor een deelname aan het WK.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bakari en de Comoren ten onder tegen Madagaskar

Saïd Bakari kende eind november met zeges op Centraal-Afrikaans Republiek en Ghana een geweldige start van de WK-kwalificatie. Deze week vervolgt de Comoren de poulefase met uitwedstrijden tegen Madagaskar en Tsjaad. De eerste van deze twee wedstrijden stond vrijdag op het programma in Madagaskar. Met Bakari in de basis liep de Comoren echter tegen een domper aan. Binnen de eerste speelminuut maakte Rayan Raveloson de 1-0. Alhoewel de Comoren de betere ploeg was, kwam Madagaskar na de rust op 2-0 via opnieuw Raveloson. ‘Les Coelecantes’, zoals de bijnaam van de Comoren luidt, ging nog wel in de achtervolging en bracht in de 94e minuut de spanning terug. Het doelpunt van Ben el Fardou kwam echter te laat, want de Comoren verloor met 2-1. Door deze nederlaag deelt de Comoren de koppositie nu met Madagaskar en Ghana. Dinsdagavond wacht de uitwedstrijd tegen het nog puntloze Tsjaad.

Gisteren kwam er een uitgebreid interview online met Saïd Bakari, die vertelt over interlands spelen met de Comoren:

Saïd Bakari vliegt 16 uur voor interlands met De Comoren: “Maar dan word ik wel als held ontvangen”

Rosario van waarde voor Curaçao

Rayvien Rosario maakte deze periode opnieuw deel uit van de selectie van Curaçao. Nadat Rosario in maart al in actie kwam in twee officieuze oefenwedstrijden, mocht de aanvaller afgelopen week officieel debuteren. De eerste wedstrijd tegen Barbados zou de wedstrijd van Rangelo Janga worden, want de spits schoot Curaçao eigenhandig naar de zege. Dankzij een hattrick van Janga ging Curacao met 3-0 aan de leiding. Vlak voor zijn derde goal maakte Rosario al zijn opwachting, waarmee hij officieel debuteerde. Dat deed de Spartaan verdienstelijk, want direct na de eretreffer van Barbados, had Rosario zijn aandeel bij de 4-1. De aanvaller zette Gervane Kastaneer alleen voor de doelman, die daarmee ook een duit in het zakje deed. Curaçao begon zo uitstekend aan de WK-kwalificatie. Afgelopen zondag waren er in de uitwedstrijd tegen Aruba meer minuten voor Rosario. Na een doelpuntloze eerste helft, kwam de buitenspeler bij de start van de tweede helft binnen de lijnen en zag hij teamgenoot Juninho Bacuna de openingstreffer voor zijn rekening nemen. Diep in de blessuretijd werd het door een nieuwe assist van Rosario ook nog 0-2. Nadat Rosario al dicht bij zijn eerste interlandgoal was, kreeg hij de bal in de kluts bij Xander Severina, die goed afdrukte. Curaçao is daarmee samen met Haïti koploper in Groep C. Ook voor de formatie van bondscoach Dick Advocaat gaat de WK-kwalificatie volgend jaar verder met wedstrijden tegen Saint Lucia en Haïti.

Brym oefent tegen Nederlands Elftal

Voor Charles-Andreas Brym stond er geen lange reis op het programma. Ter voorbereiding van de Copa America zit Brym in de voorselectie van Canada, dat oefende tegen Nederland en Frankrijk. De eerste wedstrijd was afgelopen donderdag, waarin Brym na 56 minuten spelen bij een 1-0 tussenstand binnen de lijnen kwam voor zijn dertiende interland. De aanvaller kon Canada echter geen helpende hand toesteken en zag uiteindelijk dat het Nederlands Elftal met 4-0 te sterk was. De oefencampagne werd gisteravond afgesloten met een uitwedstrijd tegen Frankrijk. In die wedstrijd bleef Brym negentig minuten op de bank, maar zag hij zijn land wel een knap resultaat behalen. Canada hield Frankrijk verrassend op 0-0. Deze week hoort Brym of hij ook bij de definitieve selectie van Canada hoort. ‘The Canucks’ zitten in de Copa America in een zware poule met wereldkampioen Argentinië, Peru en Chili. Het toernooi begint 21 juni voor Canada tegen Argentinië.