Home » Van der Kust en Suriname plaatsen zich voor kwartfinale Nations League, Bakari boekt opnieuw resultaat tegen Tunesië

17 oktober 2024 - 10:41

In de afgelopen dagen stonden de laatste wedstrijden voor de zes internationals van Sparta Rotterdam op het programma. Djevencio van der Kust kon zich met Suriname plaatsen voor de kwartfinale van de Nations League, Saïd Bakari speelde opnieuw tegen Tunesië en Nick Olij trof met Oranje Duitsland. Verder oefenden Ayoub Oufkir, Jesse Bal en Giannino Vianello met jeugdelftallen van Nederland.

Djevencio van der Kust

Na het gelijkspel zaterdag van Suriname tegen Costa Rica, kon Djevcencio van der Kust zich dinsdag op woensdagnacht plaatsen voor de kwartfinale van de Nations League. Daarvoor moest ‘Natio’ in eigen huis afrekenen met de hekkensluiter in hun poule Guyana. Suriname kende een droomstart met twee doelpunten van Sheraldo Becker in tien minuten. Guyana was echter nog niet verslagen, want al snel kwamen de bezoekers via Jalen Jones terug in de wedstrijd. Virgil Misidjan bracht de marge na een halfuur spelen echter op twee, waarna Denzel Jubitana en Ridgeciano Haps ook een duit in het zakje deden: 5-1. In de laatste twintig minuten, toen eveneens Van der Kust binnen de lijnen kwam, trok Suriname de ruime voorsprong over de streep. Daarmee plaatste de ploeg van bondscoach Stanley Menzo zich voor de kwartfinale van de Nations League, waarin topland Canada de tegenstander is. De winnaar gaat uiteraard naar de halve finale en is tevens zeker van deelname aan de Gold Cup in 2025.

Tekst gaat verder onder de foto.

Saïd Bakari

Vrijdag was er een groot feest in de kleedkamer van de Comoren, dat een zeer knappe zege boekte bij Tunesië. Dinsdagavond stond Saïd Bakari met zijn ploeggenoten opnieuw tegenover de Noord-Afrikanen, ditmaal in Ivoorkust. Met Bakari in de basis, had de Comoren het net als een kleine week geleden lastig met de nummer 36 van de wereld. Desondanks kwam ‘La Coelecantes’ wederom tegen de verhouding in op voorsprong. Faiz Selemani vond na 49 minuten spelen het net en zette de Comoren op de goede weg naar opnieuw een stunt. Ditmaal deed Tunesië na ruim een uur spelen wel wat terug via Yassine Meriah. In 1-1 eindigde het ook, waardoor de Comoren opnieuw een knap resultaat boekte. Met zes punten en een tweede plaatst ligt de Comoren op koers om de Afrika Cup voor de tweede keer in de geschiedenis te halen. In november wachten er de allesbepalende wedstrijden tegen Gambia en Madagaskar. De nummers één en twee gaan naar de Afrika Cup, die in december 2025 wordt gespeeld.

Nick Olij

Voor Nick Olij en het Nederlands Elftal stond maandagavond een pittige wedstrijd tegen Duitsland op het programma. Oranje moet bij de eerste twee eindigen om naar de kwartfinale van de Nations League te mogen en is daar na het gelijkspel tegen Hongarije van eerder deze week allerminst zeker van. Met Olij de gehele wedstrijd op de bank had Nederland het lastig met de Duitsers. Voor de rust ontsnapte Oranje nog aan een achterstand, maar na de thee kwam ‘Die Mannschaft’ via Jamie Leweling op voorsprong. Xavi Simons (lat) en Donyell Malen (goede redding Baumann) waren in de slotfase nog dicht bij de gelijkmaker, maar die viel niet meer. In november sluit Nederland de groepsfase van de Nations League af. De mannen van bondscoach Ronald Koeman moeten dan bij de eerste twee in de poule staan. Vooral de wedstrijd tegen Hongarije lijkt een cruciale, omdat beide landen na vier wedstrijden evenveel punten hebben en daarmee de tweede plaats delen.

Ayoub Oufkir en Jesse Bal

Ayoub Oufkir en Jesse Bal zijn deze week in de Spaanse stad Marbella op trainingskamp met Oranje O19. Daar werd er geoefend tegen Engeland en Portugal in aanloop naar de EK-kwalificatiereeks, die in november start. Na een ruime nederlaag tegen Engeland (1-4) kon Oranje tegen Portugal ook geen potten breken. Halverwege stond het al 0-4 voor de Portugezen. Na de rust deed Nederland via Tygo Land en Julian Oerip nog wel wat terug, maar veel verder dan 2-4 kwam Nederland niet meer. Ayoub Oufkir speelde 44 minuten mee, Jesse Bal 69 minuten. Oranje zit in de EK-kwalificatie in een poule met Slovenië, Kazachstan en Oekraïne.

Giannino Vianello

Tegen dat Oekraïne O19 boekte Giannino Vianello met Oranje O18 eerder deze week een knappe 1-0 zege. De linksback stond in die wedstrijd nog in de basis, maar bleef in de oefenwedstrijd van maandag tegen Zweden O18 de gehele wedstrijd op de bank. Vanaf daar zag hij Oranje O18 met 2-1 winnen van de Scandinaviërs. In Jaden de Guzmán, de zoon van Spartaspeler Jonathan de Guzmán, was er aan Nederlandse zijde een opvallende doelpuntenmaker.