Home » Nederlands Elftal met Olij op de bank dicht bij EK, Brym en Canada onderuit in Japan

17 oktober 2023 - 16:47

Naast Djevencio van der Kust stonden er voor twee andere Spartanen ook interlands op het programma. Nick Olij werd de eerste Spartaan in 27 jaar tijd die opgeroepen werd voor het Nederlands Elftal. Voor de doelman stond deze week twee interlands op het programma, Brym oefende met Canada tegen Japan.

Nick Olij

Het was al bijzonder dat er een Spartaan opgeroepen werd voor het Nederlands Elftal, maar door de afmelding van Mark Flekken, was er voorafgaand aan de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk ook een reële kans dat Olij zou spelen. Dat gebeurde echter niet, want bondscoach Ronald Koeman gaf Bart Verbruggen, de voormalig ploeggenoot van Olij bij NAC, de voorkeur. Het was ‘Les Bleus’ dat al razendsnel op voorsprong kwam, want van dichtbij zette Kylian Mbappe Frankrijk op 0-1. Na de rust liet de sterspeler van Frankrijk nog maar eens zien, waarom hij een van de beste voetballers van de wereld is. Na een schitterende combinatie met Adrien Rabiot joeg Mbappe de bal in de kruising: 0-2. Quilindschy Hartman maakte tien minuten voor tijd nog wel de aansluitingstreffer, maar verder dan 1-2 kwam Nederland niet.

Daardoor lag er maandagavond veel druk op de andere EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. Oranje moest in ieder geval niet verliezen en zou bij een overwinning zo goed als zeker zijn van het EK. Vanaf de bank zag Olij dat zijn ploeg het in Athene lastig had. Dat kwam mede doordat Wout Weghorst voor de rust een strafschop mistte en Steven Bergwijn en Xavi Simons in de tweede helft grote kansen onbenut lieten. Griekenland creëerde echter helemaal weinig en kreeg in de slotfase de deksel op de neus. Virgil van Dijk zorgde vanaf de strafschopstip voor het enige doelpunt en bracht Oranje naar een 0-1 zege. Daardoor heeft de formatie van Ronald Koeman aan een zege tegen Ierland of Gibraltar genoeg voor een plek op het Europees Kampioenschap. Die wedstrijden worden medio november gespeeld, eind oktober hoort Olij of hij opnieuw in de voorselectie zit, waarna rond 10 november de definitieve spelerslijst bekend wordt.

Vorige week maandag werd er een reportage gemaakt van de eerste training van Nick Olij bij Oranje. Bekijk deze hier

Tekst gaat verder onder foto.

Charles-Andreas Brym

Net als afgelopen zomer, toen Brym met Canada meedeed aan de Gold Cup, kwam de spits afgelopen week opnieuw in actie voor zijn land. In deze periode stond er één oefeninterland gepland in en tegen Japan. De spits begon de vriendschappelijke wedstrijd op de bank. Het was Japan dat razendsnel op voorsprong kwam. Ao Tanaka haalde vanaf twintig meter doeltreffend uit: 1-0. Canada had het lastig, maar had na ruim twintig minuten wel op gelijke hoogte kunnen komen in het Denka Big Swan Stadium. Jonathan David zag dat zijn strafschop echter gestopt werd door Keisuke Osaka. Hierna ging het hard, want door een eigen goal van Alphonso Davies en een fraaie Japanse treffer van Keito Nakamura stond het halverwege al 3-0. Na de rust beslissende Ao Tanaka al snel de wedstrijd met een kiezelhard schot in de kruising: 4-0. Na 81 minuten spelen kwam Brym bij Canada nog binnen de lijnen voor zijn elfde interland. Hij was getuige van de enige goal van The Canucks, die gemaakt werd door Junior Hoilett. Daardoor eindigde de oefenwedstrijd in 4-1. In november speelt Canada opnieuw voor de CONCACAF Nations League.