fbpx
Home » Rob Baan was elders succesvoller dan bij zijn eerste voetballiefde Sparta

Rob Baan was elders succesvoller dan bij zijn eerste voetballiefde Sparta

20 april 2023 - 17:03

In de rubriek Kasteelkanjers wordt het vizier gericht op oud-spelers en ex-trainers, die het rood-witte shirt extra glans hebben gegeven. In de rij der memorabele smaakmakers belicht Louis Du Moulin ditmaal Rob Baan, die vanaf begin maart 1988 tot eind juni 1990 Sparta 1 onder zijn hoede heeft en ruim 22 jaar later op Het Kasteel terugkeert als technisch commissaris. Elders is de geboren Spangenaar, die 1 april zijn 80e verjaardag vierde, vaak succesvoller geweest dan bij de club van zijn jeugd, SP-AR-TA.

De bij deze Kasteelkanjer gevoegde foto van Sparta C1 uit 1956 vertelt (onder meer) het verhaal van Robbie Baan, die pal voor elftalleider (en doelman) Lies Dufourné staat opgesteld. De 13-jarige ‘Baantje’ geldt dan in het hoogste van de dertien (!) C-teams die de Kasteelclub in het veld brengt als een behoorlijk groot talent, zoals ook Theo van Toledo (staand uiterst links), doelman Pim Doesburg (midden onder) en Joop Langhorst (rechtsonder). Met deze beloftevolle ploeggenoten zal Robbie, bijgenaamd ‘het linksbenige pingelaartje van de Mathenesserdijk’ later doorstoten tot in de A1, maar daarna stagneert zijn opmars. Waar voornoemde ‘eigen kwekelingen’ wel de rood-witte hoofdmacht halen, blijft de kleine en tengere Baan steken in het derde elftal. Wat hem doet besluiten over te stappen naar de overkant van de Schie, naar de amateurs van RFC en zich te gaan richten op het vak van trainer.

Opvolger Barry Hughes
In die hoedanigheid keert hij in maart 1988 terug bij Sparta. Enige weken tevoren heeft Baan al een contract getekend voor het nieuwe seizoen, maar hij treedt vervroegd in dienst, omdat Barry Hughes is ontslagen wegens teleurstellende resultaten. De Kasteelheren hebben de ambitie om weer als subtopper in de Eredivisie mee te draaien en zijn bij ‘oude bekende’ Baan uitgekomen, omdat hij als trainer inmiddels een zeer respectabele staat van dienst achter zijn naam heeft staan. Begonnen als hoofdtrainer bij VVV (in 1972) heeft de Rotterdammer de Venlonaren naar de Eredivisie geleid, in dienst van de KNVB mocht hij zelfs meerdere keren optreden als interim-bondscoach, waarna hij met FC Den Haag ongeslagen kampioen werd van de Eerste Divisie en vervolgens Roda JC naar een vierde plaats plus Europees heeft gevoerd.

Baan van zijn kant vond het uiteraard wel leuk om bij zijn eerste voetballiefde aan de slag te gaan, maar dat sentiment was toch niet doorslaggevend bij zijn keuze, zegt hij al terugblikkend. ,,Ik zag het toch vooral als een uitdaging om Sparta weer naar een hoger niveau te tillen. Maar, al gauw kwam ik erachter dat dat lastig zou worden. Het was toen al zo dat we financieel in de knel zaten en onze beste spelers moesten verkopen, zie dan maar eens gelijkwaardige vervanging aan te trekken. Aan het eind van het seizoen mocht je dan wel een lijstje met een voorkeur voor spelers inleveren. Maar, als er daar vier in aflopende volgorde van belang op stonden, dan was het altijd de nummer vier waar je genoegen mee moest nemen, als je geluk had.’’

Driemaal twaalfde
Baan maakt als Kasteelheer mooie dingen mee, zoals de doorbraken van exotische smaakmaker Prince Polley, flitsende linkspoot Glenn Helder en aanstormende goalgetter Dennis de Nooijer, maar reikt met Sparta tot driemaal toe niet hoger dan een twaalfde plek. Cambuur (in 1990) en FC Twente (in 1992) worden zijn volgende halteplaatsen en daar zal hij wel weer klinkende successen boeken. Na een tussenstop bij Excelsior wordt hij in 1995 assistent van Dick Advocaat bij PSV, waarmee hij een jaar later de Amstel Cup verovert, ten koste van Sparta. Memorabeler is daarna zijn rol als technisch directeur van Feyenoord, dat in 1999 landskampioen wordt en in 2002 de UEFA Cup verovert. Aansluitend laat Baan zich nog gelden als ‘TD’ bij Al- Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten en bij de Australische voetbalbond, waar hij (wijlen) Pim Verbeek als bondscoach aanstelt.

Technisch commissaris
In juni 2010 is Baan weer terug bij het opnieuw gedegradeerde Sparta, als technisch commissaris en klankbord voor trainer Jan Everse. Ook ditmaal lukt het hem niet om potten te breken. Waarom? Het was een rommeltje op Het Kasteel, er was geen geld en geen tijd om de boel op te bouwen, vat Baan dat zestien maanden durende avontuur even kort samen. Zijn laatste kunstje speelt zich hierna af in India waar hij de nationale voetbalbond professionaliseert en Wim Koevermans (o.m. ex-FC Groningen) in 2012 benoemd tot bondscoach.

Zeker ook om zijn teerbeminde vrouw Sjaan te plezieren heeft Baan zich nadien niet meer laten verleiden tot nieuwe escapades in de voetballerij. In de stadions zal je hem nog maar hoogstzelden aantreffen. ,,Ik volg alle wedstrijden nog steeds, maar dan lekker thuis voor de buis. Als ik me ergens laat zien, gaat het altijd al snel over het verleden, dat hoeft voor mij niet zo,’’ bekent Baan, die bij FC Rijnmond af en toe nog wel aanschuift als analyticus en daar altijd wel het nodige zinnigs zegt over ‘zijn’ Rotterdamse clubs.