Home » Saïd Bakari boekt met Comoren knappe zege bij Tunesië, Van der Kust pakt punt tegen Costa Rica

14 oktober 2024 - 12:07

Afgelopen week stond voor een zestal internationals hun eerste wedstrijd van deze interlandperiode op het programma. Saïd Bakari ging met de Comoren op bezoek bij Tunesië, terwijl Djevencio van der Kust het met Suriname opnam tegen Costa Rica. Verder reisde Nick Olij met het Nederlands Elftal af naar Hongarije en waren er oefenwedstrijden voor Ayoub Oufkir, Jesse Bal en Giannino Vianello.

Saïd Bakari

Afgelopen vrijdag vervolgde Saïd Bakari met de Comoren de kwalificatie voor de Afrika Cup. Voor de nummer 118 van de wereld stond er in Tunesië (de nummer 36 van de wereld) een zware wedstrijd op het programma. Met zeges op Madagaskar en Gambia zijn de Noord-Afrikanen nog foutloos in Groep A, terwijl de Comoren tegen deze twee andere landen gelijkspeelde. Met Bakari in de basis had de Comoren het lastig tegen Tunesië, dat domineerde. Door een aantal prima reddingen van doelman Yannick Pandor zocht ‘La Coelecantes’ uiteindelijk ongeschonden de kleedkamer op. Ook na rust hing een doelpunt van Tunesië in de lucht, zeker na een volley van Ben Hamida. Opnieuw hield Pandor de Comoren op de been, waarna de bezoekers twee minuten later zelf toesloegen. Op aangeven van Faiz Selemani schoof Rafiki Saïd de bal achter Amanallah Memmiche: 0-1. In het laatste halfuur zocht Tunesië naar de gelijkmaker, kreeg het via Hamza Rafia een reuzekans, maar zag het de Comoren uiteindelijk standhouden. Daardoor boekte de Comoren een fraaie en belangrijke zege op bezoek bij Tunesië. Dinsdag staan beide landen in Ivoorkust opnieuw tegenover elkaar voor de return in Groep A. De nummers één en twee gaan rechtstreeks naar de Afrika Cup.

Tekst gaat verder onder de foto.

Djevencio van der Kust

Djevencio van der Kust reisde vorige week weer af naar Suriname voor twee wedstrijden in de Nations League, waarin ‘Natio’ kwalificatie voor de Gold Cup wil afdwingen. Na een nederlaag vorige maand tegen Guadeloupe moet Suriname daarvoor nog aan de bak. In de wedstrijd tegen de topploeg in deze groep Costa Rica was er vrijdag op zaterdagnacht een basisplaats voor Van der Kust. Suriname kende niet de meest gelukkige start van de wedstrijd, want na iets meer dan tien minuten spelen kwam Costa Rica via Josimar Alcócer op voorsprong. Vervolgens kreeg Suriname wat meer controle over de wedstrijd, waarbij Gleofilo Vlijter na een halfuur spelen voor de gelijkmaker tekende: 1-1. Direct na rust stond Alcócer op de enkel van Van der Kust, wat de Costa Ricaan een rode kaart opleverde. Het zorgde ervoor dat Suriname in de tweede helft het meeste aanspraak maakte op de drie punten, maar ondanks goede kansen voor Sheraldo Becker en Van der Kust bleef de 2-1 uit. Door dit gelijkspel staat Suriname derde in Groep A, dinsdag op woensdagnacht is de hekkensluiter in die poule Guyana de tegenstander.

Nick Olij

Voor de derde keer in zijn carrière zit Nick Olij bij het Nederlands Elftal. Opnieuw staat er voor de doelman met Oranje wedstrijden in de Nations League op het programma. Hongarije was de eerste opponent, die Nederland deze week trof. Met Olij de gehele wedstrijd op de bank had Oranje het moeilijk in Budapest, wat na een halfuur leidde tot de 1-0. Zsolt Nagy gaf de bal op een presenteerblaadje bij Roland Sallai, die hard raak schoot. In de tweede helft kwam het Nederlands Elftal wat beter voor de dag en drong het aan. Tien minuten voor tijd moest de ploeg van bondscoach Ronald Koeman echter verder met één man minder na een tweede gele kaart voor Virgil van Dijk. Desondanks kwam Oranje in de slotfase via een oud-Spartaan nog langszij. Denzel Dumfries kopte hard raak en bezorgde Nederland één punt. Maandagavond wacht nog de kraker tegen Duitsland in München.

Ayoub Oufkir en Jesse Bal

In Marbella verblijven deze week Ayoub Oufkir en Jesse Bal, die op pad zijn met Oranje O19. Met dat team bereiden beiden mannen zich voor op de EK-kwalificatiereeks, die volgende maand van start gaan. Ter voorbereiding van die EK-kwalificatiereeks oefende Oranje zaterdag tegen Engeland, waarin Ayoub Oufkir en Jesse Bal op de bank begonnen. Engeland begon prima aan de wedstrijd en keek halverwege tegen een 0-2 voorsprong aan. Na rust maakte Oranje via Jerolldino Bergraaf de aansluitingstreffer en bracht trainer Peter van Veen Jesse Bal binnen de lijnen om de 2-2 te forceren. Die bleef echter uit, sterker nog Engeland liep in de laatste twintig minuten uit naar een 1-4 overwinning. Voor Ayoub Oufkir was er tegen Engeland geen speeltijd, dinsdag oefent Oranje O19 nog tegen Portugal.

Giannino Vianello

Ook Oranje O18 verblijft deze week in Marbella voor twee oefenwedstrijden. Met Giannino Vianello is er ook bij dit jeugdelftal een Spartaan vertegenwoordigd. De linksback had vrijdag zelfs een basisplaats in de oefenwedstrijd tegen Oekraïne O19. Lang leek dit duel in 0-0 te eindigen, maar in de slotfase schoot Joel van den Berg Oranje O18 langs de één jaar oudere Oekraïners. Maandagoefent Nederland opnieuw in Marbella, dan is Zweden de tegenstander.