Home » Sparta begint Eredivisie met doelpuntloos gelijkspel tegen Heracles

Sparta begint Eredivisie met doelpuntloos gelijkspel tegen Heracles

11 augustus 2024 - 14:18

Sparta Rotterdam is het nieuwe Eredivisieseizoen begonnen met een gelijkspel. Op een zeer warm Kasteel kwamen Sparta en Heracles niet tot scoren, waardoor er na 90 minuten een 0-0 eindstand op het scorebord stond.

Na zes weken voorbereiding, begon Sparta vanmiddag aan de competitie. In de eerste speelronde was het Heracles van Erwin van de Looi de tegenstander. De verwachting was dat Jeroen Rijsdijk niet veel meer zou sleutelen aan zijn basisopstelling ten opzichte van de laatste weken en dat deed de trainer ook niet. Slechts één wijziging voerde Rijsdijk door: Shunsuke Mito keerde terug van de Olympische Spelen en nam de plek van Ayoub Oufkir in. Verder zagen we Boyd Reith, Teo Quintero en Mohamed Nassoh hun officiële debuut maken en keerde Camiel Neghli terug in de wedstrijdselectie.

De wedstrijd kende en rustige openingsfase, waarin beide elftallen aftasten. Heracles noteerde via Shiloh ’t Zand het eerste schot, maar zijn vrije trap ging ver over. Aan de andere kant was Tobias Lauritsen dichter bij de openingstreffer. Op aangeven van Boyd Reith kinkte de Noor echter net naast. Het waren de enige twee mogelijkheden in de eerste 15 minuten, die wel aan het verwachtingspatroon verdeden. Sparta had veel de bal en Heracles wachtte op eigen helft af. Na dik een kwartier spelen waren het echter de bezoekers die verantwoordelijk waren voor het eerste schot op doel. Mimeirhel Benita gaf de bal handig mee aan Juho Talvitie, die Nick Olij wilde verrassen in de korte hoek. De doelman was echter attent en bracht redding. Tien minuten later hoefde Olij niet in actie te komen toen Mario Engels gevaarlijk voor de neus van de goalie opdook. Na een schitterende pass van Brian de Keersmaecker kon de oud-Spartaan wel schieten, maar Mike Eerdhuijzen blokte diens poging. Tussendoor was er nog een kopkansje voor Lauritsen, die de bal niet op doel kreeg.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Carla Vos)

De wedstrijd kabelde langzaam voort op een warm Kasteel, waar de kansen schaars waren. Toch was Sparta na een halfuur via een debutant dicht bij de 1-0. Er ging een schitterende lange bal van Olij aan vooraf, die fraai gecontroleerd werd door Shunsuke Mito. Via de Japanner, Mohamed Nassoh en Djevencio van der Kust kwam de bal terecht bij Boyd Reith. Hij nam Fabian de Keijzer ondervuur, maar de doelman had een prima reactie in huis. Ook na deze kans bleef Sparta de ploeg die het spel moest maken en loerde Heracles op de counter. Het leverde in de slotfase nog een enorme mogelijkheid voor Mito op. De goed spelende Reith bracht de aanvaller in stelling, die de korte hoek zocht. Mito plaatste de bal echter naast. Aan de andere kant ging een schuiver van ’t Zand eveneens niet op doel, waardoor de eerste helft, waarin de grote kansen op één hand te tellen waren, eindigde zonder doelpunten.

Ook in de tweede helft kregen de 9.722 supporters op Het Kasteel geen spektakel voorgeschoteld. De wedstrijd lag vaak stil en wanneer de bal wel in het spel was, lag het tempo bij beide elftallen te laag om tot kansen te komen. Een van de redenen dat het spel stillag was vanwege Metinho. Hij had een lange blessurebehandeling nodig en werd uiteindelijk vervangen door Jonathan de Guzmán. Na de drinkpauze halverwege de tweede helft voerde Rijsdijk nog drie wissels door. Charles-Andreas Brym, Camiel Neghli en Rick Meissen kwamen voor Tobias Lauritsen, Shunsuke Mito en Mike Eerdhuijzen om wat te weeg te brengen. In het eerste deel van de tweede helft zagen we namelijk van beide ploegen geen enkele doelpoging. Sparta stichtte met een aantal voorzitten nog wel het meeste gevaar, maar een echte kans bleef uit. In de 70e minuut was het zelfs Heracles dat via Bryan Limbombe dicht bij een voorsprong was. Zijn afstandsschot ging maar net naast.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Pro Shots)

Ook hierna was Heracles uit de omschakeling dreigend, waarbij zeker Engels dicht bij een doelpunt was. De Duitser snelde er met bal en al vandoor en loste een gevaarlijke schot. Olij hield Sparta echter op de been en tikte de inzet van Engels over. Even later hoefde Olij wat minder moeite te doen bij een poging van Talvitie, die slechts een rolletje produceerde. Van Sparta hadden we in de tweede helft nog weinig gezien, maar Djevencio van der Kust was tien minuten voor tijd verantwoordelijk voor het tot dan toe meest dreigende moment van de gastheren. Na goed werk van Pelle Clement kon de international van Suriname hard voorgeven, maar zijn pass bereikte geen ploeggenoot. Diezelfde Clement was zes minuten later verantwoordelijke voor de grootste mogelijkheid van Sparta in de tweede helft. Een afvallende bal kwam bij de middenvelder terecht, die via een Heraclied net naast ging. Het was de startsein van een slotoffensief voor Sparta, maar ook daarin kon de thuisploeg geen kansen creëeren.

Zo eindigde het op Het Kasteel, zoals het begon. Heracles zal het meest tevreden zijn met een gelijkspel, Sparta had zeker op voorhand op meer gehoopt. Volgende week reizen de rood-witten af naar Oost-Nederland om een bezoek te brengen aan FC Twente.