Home » Sparta boekt in extremis derbyzege op Excelsior

Sparta boekt in extremis derbyzege op Excelsior

14 januari 2023 - 23:02

Sparta Rotterdam heeft na 15 jaar weer de derby van Excelsior gewonnen. De wedstrijd leek af te koersen op een doelpuntloos gelijkspel, maar in de blessuretijd maakte Joshua Kitolano de 1-0. Sparta blijft daarmee de nummer 6 van de Eredivisie.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Sparta Rotterdam (@spartarotterdam)

Vanavond joeg Sparta op de eerste zege op Excelsior sinds 2007. De Kasteelheren doorbraken dit seizoen al meerdere statistieken, waardoor het op voorhand niet onlogisch was om dat vanavond opnieuw te doen. In de stadsderby tegen Excelsior miste Sparta echter wel Arno Verschueren, die geschorst was. Koki Saito begon daardoor in de basis en Sven Mijnans schoof terug naar het middenveld. Ook Adil Auassar verscheen aan de aftrap, ondanks dat hij er afgelopen dinsdag geblesseerd af moest in de bekerwedstrijd tegen PSV. Younes Namli maakte na maanden blessureleed zijn rentree in de wedstrijdselectie, maar begon op de bank.

De vuurwerkshow bij de opkomst was het hoogtepunt van de eerste helft, waarin weinig gebeurde. Zowel Sparta als Excelsior waren slordig, waardoor de kopbal van Sven Mijnans, die ver naast ging, het enige moment van dreiging was in de openingsfase. Hierna kwam Sparta er via de linkerkant een aantal keer gevaarlijk door en vond het het hoofd van Tobias Lauritsen. De boomlange spits deed echter te weinig met zijn eerste twee pogingen, maar wist zijn derde kopkans wel bijna om te zetten in een doelpunt. Lauritsen gaf de bal echter te weinig kracht mee, waardoor Excelsior-doelman Stijn van Gassel er geen problemen mee had.

Vervolgens gebeurde er een lange tijds niets in Rotterdam-West. Sparta had wat meer de bal, mede doordat Excelsior zich verdedigend opstelde, maar deed daar weinig mee. In de slotfase van de eerste helft kreeg Bart Vriends nog wel een vrije kopkans uit een vrije trap van Vito van Crooij, maar ging die ver naast. Excelsior was op slag van rust het dichts bij een doelpunt. Voormalig Spartaan Kenzo Goudmijn haalde van 25 meter uit, maar zag Nick Olij met een fraaie redding zijn doel schoon houden.

Het was een matige eerste helft en daardoor moest Sparta na de rust uit een ander vaatje tappen. De eerste kans was wel voor de gastheren, maar het hakje van Joshua Kitolano was voor Van Gassel. Aan de andere kant werd Olij aan het werk gezet door Adrian Fein, al ging zijn schot recht op hem af. Naarmate de tweede helft wat verder op gang was, werd Sparta steeds meer de bovenliggende partij. Eerst schoot Mijnans een vrije trap vanaf kansrijke positie naast, waarna Van Crooij luttele minuten later een gigantische kans kreeg op de openingstreffer. Na een voorzet van Shurandy Sambo legde Lauritsen de bal klaar voor Van Crooij. Van dichtbij schoot de Limburger echter naast. Eén minuut later was Lauritsen weer de aangever, dit keer op zijn landgenoot. Kitolano werkte de bal echter over. Twintig minuten voor tijd had Lauritsen opnieuw een kans om er een assist bij te schrijven. Dit keer werd Mijnans in stelling gebracht, maar stuitte hij op Van Gassel.

Excelsior liet tot dat moment nog weinig zien, maar een andere oud-Spartaan Reda Kharchouch dwong Olij plots tot een prima redding. Even later moest de goalie zich opnieuw strekken op een hard schot van Redouan El Yaakoubi. Uit de daaropvolgende hoekschop schoot Peer Koopmeiners naast. Sparta was het in de slotfase kwijt, maar in de blessuretijd viel plots de 1-0. Een lange bal van Olij schoot door en kwam bij Kitolano terecht, die Het Kasteel in extase bracht en Sparta op voorsprong zette! Daarmee won Sparta na 15 jaar weer eens de derby van Excelsior.

Een fantastische avond dus op Het Kasteel en de eerste zege voor Sparta in 2023. Na het nagenieten op deze derbyzege gaat het vizier voor Sparta op SC Cambuur, dat volgende week de tegenstander is.