Home » Sparta boekt zege op tiental Emmen

Sparta boekt zege op tiental Emmen

08 oktober 2022 - 20:55

Bij Sparta Rotterdam keerde Nick Olij vanavond terug onder de lat. De doelman was na twee wedstrijden afwezigheid weer fit. Ook was er een basisplaats voor Dirk Abels. Dat had te maken met de schorsing voor Shurandy Sambo, die vorige week in Waalwijk rood kreeg. De andere negen spelers, waren dezelfde als die in Waalwijk begonnen.

Sparta was vanaf de aftrap de bovenliggende partij en mocht het spel maken op een uitverkocht Kasteel. Toch was het FC Emmen dat voor de eerste dreiging zorgde. Een vrije trap van Mark Diemers werd getoucheerd door Abels, maar weerhield Olij er niet van om met een goede redding de 0-1 te voorkomen. Hierna was het vooral Sparta dat het initiatief had en na een kwartier op voorsprong kwam. Mica Pinto, die een sterke wedstrijd speelde, legde de bal op het hoofd van Vito van Crooij, die zijn vijfde van het seizoen maakte.

Vervolgens was het Sparta dat domineerde. Echte kansen kreeg de ploeg van trainer Maurice Steijn niet. Jonathan de Guzman werd nog wel gevaarlijk, maar schoot voorlangs en aan de andere kant probeerde Jari Vlak het, maar zijn inzet ging ruim naast. Na een periode waarin weinig gebeurde, leefde het publiek in Spangen na een dik halfuur weer op. Arno Verschueren had op aangeven van Pinto genoeg tijd om een goed schot te leveren, maar vond een Emmenaar op zijn weg. Even later raakte Sven Mijnans de paal, maar deed hij dat wel in buitenspelpositie.

In de slotfase kregen beide ploegen nog twee mogelijkheden. Eerst was het Sparta dat gevaarlijk werd, maar Verschueren kwam net te kort om een kopbal van Tobias Lauritsen binnen te glijden. Emmen was in de persoon van Diemers nog dreigend, al ging zijn inzet naast. Daardoor bleef het bij rust beperkt tot de vroege 1-0 van Van Crooij, maar was Sparta wel beter.

Trainer van Emmen Dick Lukkien besloot halverwege Ahmed el Messaoudi en Mohamed Bouchouari binnen de lijnen te brengen. Dat duo stond vlak na de rust aan de basis van de gelijkmaker. El Messaoudi gaf de bal mee aan Bouchouari, die Ole Romeny in stelling bracht. De spits tikte van dichtbij raak: 1-1. Zo leek er niks aan de hand voor Sparta, maar kwam Emmen uit het niets op gelijke hoogte. Sparta moest daardoor jagen op een nieuwe voorsprong. De jacht werd geopend door Mijnans die echter niet tussen de palen schoot.

Ook hierna kwamen er nog een aantal hachelijke momenten voor het doel van Eric Oelschlägel, maar een redding hoefde de goalie niet te verrichten. Twintig minuten voor tijd werd Sparta wel geholpen. Nadat Bart Vriends een gevaarlijk schot van Rui Mendes goed blokte, kon Sparta counteren. Miguel Araujo voorkwam dat echter door een overtreding te maken, maar moest dat wel bekopen met zijn tweede gele kaart. Emmen moest daardoor verder met tien man en Sparta had nog genoeg tijd om de drie punten te gaan pakken.

Vlak na de rode kaart kreeg Sparta meteen een serieuze mogelijkheid. Younes Namli gaf een scherpe voorzet op Tobias Lauritsen, die in de handen van Oelsclägel kopte. Hoewel Sparta uiteraard met één man meer de bovenliggende partij was, was het Emmen dat bijna op voorsprong kwam. Mendes raakte de lat, al bleek dat achteraf ook buitenspel. Vervolgens werden Joshua Kitolano en Koki Saito binnen de lijnen gebracht. Laatstgenoemde vermaakte het publiek meteen, maar zag Sven Mijnans zijn mooie actie niet bekronen met een doelpunt. Nog geen minuut later zat die er wel in. Pinto legde de bal opnieuw op het hoofd van Van Crooij en weer kopte de aanvaller raak. De VAR gooide echter roet in het eten en zag dat Saito in aanloop naar de treffer buitenspel stond. Daardoor bleef het tien minuten voor tijd 1-1.

Toch duurde het nog geen minuut voordat de Spartanen opnieuw konden juichen. Van Crooij was dit keer niet de doelpuntenmaker, maar de aangever. Zijn hoekschop kwam bij de tweede paal op het hoofd van Bart Vriends, die Sparta op voorsprong kopte! Luttele minuten later had Arno Verschueren de wedstrijd in het slot moeten gooien. Mijnans gaf de bal op een presenteerblaadje, maar de Belg stuitte op Oelschlägel.

Daardoor bleef het in de slotfase spannend, al kon Emmen mat tien man niet echt een vuist maken. Toch ging het in de slotfase nog bijna helemaal mis voor Sparta. Na een hachelijk moment voor het doel van Olij scoorde Romeny namens Emmen, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Na de opluchting dat de goal afgekeurd werd, besloot Sparta de wedstrijd direct te beslissen. Mijnans zette Mario Engels alleen voor doelman Oelschlägel. De invaller zorgde koelbloedig voor de 3-1.

Daarmee boekte Sparta een belangrijke zege op FC Emmen en blijft het knap meedraaien in het linkerrijtje van de Eredivisie. Volgende week zondag komt NEC naar Het Kasteel.