Home » Sparta en ADO houden elkaar in oefenwedstrijd in evenwicht

Sparta en ADO houden elkaar in oefenwedstrijd in evenwicht

13 juli 2024 - 15:59

Sparta Rotterdam heeft vanmiddag in een oefenwedstrijd gelijk gespeeld tegen ADO Den Haag. In Middelharnis eindigde het in 1-1. Tobias Lauristen opende de score, waarna vlak voor rust Dylan van Mieghem al voor de eindstand tekende.

Voor Sparta betekende de oefenwedstrijd van vandaag de afsluiting van de derde week van de voorbereiding. Nadat er eerder al gewonnen werd van de amateurs van Excelsior’20 (0-6), VV Nieuwenhoorn (0-8) en Excelsior Maassluis (0-7), stond er vanmiddag de eerste test tegen een profclub op het programma. In de wedstrijd tegen ADO koos trainer Jeroen Rijsdijk veel al voor spelers die vorig seizoen ook konden rekenen op een basisplaats. Ten opzichte van de play-offs wedstrijd eind mei tegen FC Utrecht, zagen we vier wijzigingen. Met Rick Meissen en Tijs Velthuis stond er een nieuw centraal duo. Verder startte ook nieuweling Julian Baas en verving Shunsuke Mito zijn vertrokken landgenoot Koki Saito.

Vanaf de aftrap nam Sparta het initiatief, wat na zeven minuten leidde tot een enorme kans voor Saïd Bakari. Tobias Lauritsen legde met zijn hoofd de bal klaar voor de rechtsback, die echter naast schoot. Ook na die kans bleef de druk van Sparta aanhouden, maar meer doelpogingen konden we niet noteren in de openingsfase, ondanks dat Sparta de bovenliggende partij was. ADO kwam maar sporadisch van eigen helft af, maar als dat lukte werd het wel meteen dreigend. Zo zette voormalig Sparta-jeugdspeler Finn de Bruin met een afstandsschot doelman Nick Olij aan het werk en was ook Jari Vlak dicht bij de openingstreffer. Zijn inzet ging rakelings naast.

Op de 1-0 had Sparta echter het meeste recht en kreeg het via Arno Verschueren en Lauritsen kansen op. Eerst was het Verschueren, die na een schitterende steekpass van Pelle Clement op de voet van Hugo Wentges stuitte. Vier minuten later nam Lauritsen de goalie van ADO onder vuur, maar ook die test doorstond Wentges. Nadat Jonathan de Guzmán en Teo Quintero na een halfuur spelen binnen de lijnen werden gebracht, kwam Sparta op kolderieke wijze op voorsprong. Lauritsen zette druk op Wentges, na een kort genomen vrije trap. De sluitpost schoot de bal vervolgens tegen de lange Noorse spits aan, waarna de bal tergend langzaam in het doel rolde: 1-0. Drie minuten later leek ook de 2-0 al in de maak toen een lange bal van Clement via Lauritsen voor de voeten van Verschueren kwam. De Belg plaatste de bal echter over, waardoor we met een 1-0 stand leken te gaan rusten. In de slotfase van de eerste helft kwam ADO uit het niets toch nog langszij. Een scherpe voorzet van Daryl van Mieghem werd vermoedelijk door niemand meer aangeraakt en verdween pardoes in het doel. Daardoor zochten beide elftallen met een 1-1 ruststand de kleedkamers op.

In de tweede helft was Shunsuke Mito na een slippertje in de verdediging van ADO al snel op weg naar een nieuwe Spartaanse voorsprong. De aanvaller had echter te veel tijd nodig, waardoor zijn schot geblokt werd. In de eerste twintig minuten van de tweede helft waren de beste kansen echter voor ADO en was het aan Olij te danken dat Sparta niet op achterstand kwam. Eerst redde de goalie goed op een schot in de korte hoek van Van Mieghem. Uit de daaropvolgende hoekschop had Olij ook een antwoord op de poging van Joel Ideoho.

Ook na het inbrengen van vijf nieuwe krachten en de terugkeer van Baas en Meissen in het elftal, lag het momentum bij ADO. Op aangeven van Van Mieghem stond Vlak twintig minuten voor tijd zelfs oog in oog met Olij, die opnieuw handelend optrad. In het laatste kwartier kwamen er wat meer aanvallende intenties vanuit Sparta, onder leiding van invaller Ayoub Oufkir. ADO had het lastig met de vleugelaanvaller, die met een verdekt schot in de korte hoek nog dicht bij de 2-1 was. Doelman Kilian Nikiema bracht echter redding. In de absolute slotfase was het toch ADO dat weer het meeste joeg op een overwinning. Veel verder dan een vrije trap van De Bruin en afzwaaier van Leandro Maasland kwam ADO niet.

Daardoor eindigde de eerste test tegen een profclub voor Sparta in 1-1. Maandag vertrekt de selectie van trainer Jeroen Rijsdijk naar Delden, waar het op trainingskamp gaat. Er wordt daar onder meer besloten geoefend tegen Roda JC.