Home » Sparta en Feyenoord houden elkaar in stadsderby in balans

Sparta en Feyenoord houden elkaar in stadsderby in balans

25 augustus 2024 - 16:34

De stadsderby tussen Sparta Rotterdam en Feyenoord is vanmiddag geëindigd in een 1-1 gelijkspel. De Kasteelheren kwamen dankzij Camiel Neghli nog op voorsprong, maar in de tweede helft zorgde Quinten Timber voor een puntendeling.

Vorige week pakte Sparta een knap punt in Enschede. Op bezoek bij FC Twente leek het er lang op dat de Kasteelheren de eerste nederlaag van het seizoen zouden lijden, maar dankzij een schitterende voorzet van Ayoub Oufkir en de daaropvolgende rake kopbal van Tobias Lauritsen eindigde het in 1-1. Ten opzichte van die wedstrijd moest trainer Jeroen Rijsdijk één noodgedwongen wijziging doorvoeren. Teo Quintero was vanmiddag afwezig, waardoor het centrum gevormd werd door Rick Meissen en Mike Eerdhuijzen. De opties op het middenveld werden voor Rijsdijk echter wel verbreed met de terugkeer van Joshua Kitolano. Hij nam in eerste instantie wel plaats op de bank. Op die bank zagen we nog een nieuw gezicht ten opzichte van vorige week. Dylan Tevreden zat als derde keeper, voor het eerst in een Eredivisiewedstrijd, bij de selectie.

Sparta begon sterk aan de wedstrijd en was na vijf minuten al heel dicht bij de 1-0. Boyd Reith gaf de aan de rechterkant van het veld de bal op een presenteerblaadje bij Tobias Lauritsen, die tot koppen kwam. Timon Wellenreuther en de lat voorkwamen echter een vroege achterstand voor Feyenoord. Deze kans schudde de club uit Rotterdam-Zuid wel wakker, dat luttele minuten later zelf een prima gelegenheid kreeg. Eerst werd het schot van voormalig Sparta-jeugdspeler Gjivai Zechiël gekeerd door Nick Olij, waarna Igor Paixao uit de daaropvolgende hoekschop in kansrijke positie over schoot. Vervolgens kwam er een kanteling in het spelbeeld, waar Feyenoord na de eerste tien minuten meer het initiatief ging nemen en het spel ging maken. Het leverde de ploeg van trainer Brian Priske na zestien minuten de beste kans van de openingsfase op. David Hancko kon uit een hoekschop van Calvin Stengs koppen, maar raakte de paal.

Nadat Sparta bij deze kans goed wegkwam, hield het steeds eenvoudiger stand tegen de stadsgenoot. Feyenoord bleef wel de ploeg die het spel mocht maken, maar kwam lange tijd niet veel verder dan een rollertje van Quinten Timber. Daarentegen was het niet dat de 1-0 in de lucht hing, maar die viel na een dik halfuur spelen wel. Arno Verschueren maakte het Wellenreuther lastig bij een lange bal van Olij. De Duitse doelman moest daardoor uit zijn strafschopgebied komen en kopte de bal voor de voeten van Camiel Neghli, die het vervolgens heel fraai deed. De aanvaller schoot met zijn mindere rechterbeen de bal in één keer over Wellenreuther heen in het doel: 1-0. Feyenoord kreeg een duidelijke tik van deze schitterende treffer, waardoor Sparta vanuit de omschakeling tweemaal aan de 2-0 mocht ruiken. Eerst was het Mohamed Nassoh die tot een schot kwam, maar over schoot. Op aangeven van Pelle Clement kreeg Neghli de bal even later wel tussen de palen, maar bracht dat geen problemen op bij Wellenreuther. De 2-0 viel niet meer voor de rust, maar desondanks ging iedereen met een rood-wit Sparta-hart vol vreugde rusten.

Bij Feyenoord zullen er in de kleedkamer harde woorden gevallen zijn, want de ‘Stadionclub’ kwam fel uit de kleedkamer. Het leverde een aantal hachelijke momenten op voor het doel van Olij, waarbij Timber de beste mogelijkheid kreeg. Zijn kopbal miste echter kracht om het Olij echt lastig te maken. Sparta kwam de eerste vijf minuten van de tweede helft uiteindelijk ongeschonden door en kreeg via Nassoh zelf nog een behoorlijke kans. Zijn inzet eindigden na een fraaie aanval echter recht in de handen van Wellenreuther. Vier minuten later kreeg Wellenreuther opnieuw een Spartaans schot op zich afgevuurd, ditmaal van Arno Verschueren. Verrassend genoeg had de sluitpost daar alle moeite mee en bood hij Lauritsen vanuit de rebound een enorme kans. Van dichtbij plaatste de spits de bal echter naast. Waar Sparta dé kans op de 2-0 liet liggen, was het Feyenoord dat scoorde. Hancko bereikte met een handige steekpass Timber, die wegdraaide en hard binnen schoot: 1-1. De feestvreugde bij de Zuiderlingen van de stad was echter maar van korte duur. Vlak na de gelijkmaker beging Ramiz Zerrouki een harde overtreding, wat hem zijn tweede gele kaart kostte. Sparta speelde daardoor het laatste halfuur met één man meer.

De hoop op een derbyzege nam daardoor toe bij alle Spartanen, die zagen dat Neghli een grote kans op zijn tweede treffer kreeg. De aanvaller creëerde de mogelijkheid zelf door naar binnen te gaan en te schieten. Wellenreuther had echter ditmaal wel een antwoord op het schot van Neghli. Aan de andere kant leek Feyenoord dé mogelijkheid op de 1-2 te krijgen, toen scheidsrechter Alex Bos een penalty gaf aan de bezoekers. De VAR stak Sparta echter de helpende hand toe, omdat Mike Eerdhuijzen, Paixao buiten het strafschopgebied vasthield. Waar je bij een 1-1 stand normaal een slotoffensief van Feyenoord verwacht in een Stadsderby, was het nu Sparta (uiteraard door de rode kaart aan de kant van de bezoekers), die het meeste aanspraak wilde maken op de zege. Trainer Jeroen Rijsdijk bracht daarbij onder meer aanvaller Shunsuke Mito en later ook Charles-Andreas Brym en Ayoub Oufkir binnen de lijnen. Tot veel kansen leidde dat echter niet, het was zelfs Feyenoord dat in de persoon van Calvin Stengs nog gevaar stichtte. Zijn vrije trap was uiteindelijk een prooi voor Olij. Ook in de blessuretijd waren de beste kansen voor Feyenoord via Ayase Ueda en Hancko. Beiden Feyenoorders kregen de bal echter niet op doel.

Daardoor bleef het bij 1-1 en heersde bij beide ploegen het gevoel dat er meer in had gezeten. Voor de interlandbreak komt Sparta nog één keer in actie. Dat is aanstaande zaterdag als de Kasteelheren op bezoek gaat bij Willem II. De aftrap in Tilburg is om 21.00 uur.