Home » Sparta kan niet stunten in De Kuip

Sparta kan niet stunten in De Kuip

11 februari 2024 - 22:02

Sparta Rotterdam heeft vanavond de stadsderby tegen Feyenoord verloren. Halverwege was er nog weinig aan de hand voor de oudste profclub van Rotterdam, die prima stand hield. In de tweede helft liep Feyenoord echter uit naar een 2-0 zege.

Trainer Jeroen Rijsdijk kende in aanloop naar de stadsderby een aantal personele problemen. Waar vorige week alleen Tijs Velthuis in de ziekenboeg zat, voegde zich daar vanavond drie spelers aan toe. Tobias Lauritsen, Camiel Neghli en Bart Vriends waren net als Velthuis niet fit. Rick Meissen vulde de plek van Vriends in, terwijl Charles-Andreas Brym net zoals vorige week de spits was. Verder behield Pelle Clement zijn plek op het middenveld en begon Jonathan de Guzmán tegen zijn oude ploeg op de bank.

Vanaf minuut één waren de intenties van Sparta duidelijk. De Kasteelheren lieten Feyenoord aan de bal en hielden het zelf erg compact. Daar hadden de gastheren zichtbaar moeite mee. In het eerste kwartier was Sparta via een counter uitbraak het dichtst bij de openingstreffer. Pelle Clement kon helaas niet tot een schot komen. Feyenoord stelde er niet meer tegenover dan een poging van Calvin Stengs, die over het doel van Nick Olij ging. Drie minuten later was Yankuba Minteh dichter bij de 1-0. Een voorzet van Igor Paixão werd getoucheerd, waardoor Minteh ineens een schotkans had. Zijn inzet ging echter over. Feyenoord bleef wel de bovenliggende partij en kreeg dankzij Quilindschy Hartman de beste kans op de 1-0. Zijn scherpe voorzet werd door de goed spelende Mike Eerdhuijzen weggewerkt.

Tekst gaat verder onder foto: (Foto: Pro Shots)

Vervolgens volgde er een fase waarin Feyenoord wat meer aan begon te dringen. Op een goede kans voor Stengs na bleef Sparta echter vrij eenvoudig overeind. Via een vrije trap was er zelfs nog een kansje voor de bezoekers al haalde het schot van Arno Verschueren het doel van Feyenoord niet. In de slotfase van de eerste helft was het toch weer alle hens aan dek voor Sparta. Eerst ging een poging van Minteh over, waarna Thomas Beelen Olij tot zijn eerste echte redding van de avond dwong. De goalie tikte het schot van de verdediger knap over. Uit de daaropvolgende hoekschop stond Olij aan de grond genageld, maar zag hij dat de inzet van Hartman net over zijn doel ging. In de blessuretijd van het eerste bedrijf was het slotakkoord voor Beelen, die ook met zijn tweede poging Olij niet kon verschalken.

Daardoor had Sparta het slechts bij vlagen lastig met Feyenoord en ging het met een keurige 0-0 ruststand op zoek naar de kleedkamer. In de tweede helft had Sparta al binnen drie minuten tegen aan achterstand aan kunnen kijken. Minteh sneed de bal perfect aan voor Paixão, maar de Braziliaan kopte rakelings naast. Zo dicht bij de openingstreffer was Feyenoord voor de rust nog niet geweest. Niet veel later werd Minteh zelf gevaarlijk, al ging zijn inzet vanaf de rand van het strafschopgebied over het Spartaanse doel. Toch had de international van Gambia na bijna een uur voetballen een aandeel in de 1-0. De aanvaller werd onderuit gegleden door Django Warmerdam, waarna de bal na tussenkomst van de VAR op de stip ging. Dávid Hancko stuurde Olij vanaf elf meter de verkeerde hoek in en zette Feyenoord zo op voorsprong. Vijf minuten later kon Sparta een nieuwe tegentreffer verwerken. De net ingevallen Luka Ivanusec legde de bal op een presenteerblaadje voor Lutsharel Geertruida, die van dichtbij de 2-0 op het scorebord zette.

Tekst gaat verder onder foto. (Foto: Mischa Keemink)

Daardoor leek de wedstrijd beslist. Sparta was niet bij machte om een serieuze kans af te dwingen, terwijl Feyenoord langzaam kon denken aan het tweeluik met AS Roma in de Europa League, waarvan donderdag de eerste editie is. In het laatste kwartier was Ayase Ueda nog dicht bij de derde goal van Feyenoord, maar Olij lag in de weg. Uit de daaropvolgende hoekschop leek de 3-0 alsnog binnen te vallen. Wieffer scoorde namelijk van dichtbij, maar dankzij de VAR ging er uiteindelijk een streep door deze treffer. Daardoor mocht Sparta een sprankje hoop houden, dat in de 89e minuut de eerste serieuze kans van de wedstrijd kreeg. Uit een hoekschop van Warmerdam legde Rick Meissen de bal klaar voor Charles-Andreas Brym, maar zijn kopbal ging via een Feyenoorder naast.

Tekst gaat verder onder foto: (Foto: Mischa Keemink)

Zo bleef het bij 2-0, in een wedstrijd waarin Sparta weinig inbreng had. De eerste helft hield de formatie van Rijsdijk nog knap stand, maar na de 1-0 was het verzet verbroken. De focus kan op de volgende stadsderby, die zaterdag al is. Sparta krijgt dan bezoek van Excelsior.