Home » Sparta komt valse start te boven en wint stadsderby

Sparta komt valse start te boven en wint stadsderby

17 februari 2024 - 20:50

Sparta Rotterdam heeft vanavond een belangrijke derbyzege op Excelsior geboekt. Op een kolkend Kasteel eindigde het na een dramatische start in 4-2. Namens Sparta werd Tobias Lauritsen met twee doelpunten de matchwinnaar, ook Arno Verschueren en Charles-Andreas Brym waren trefzeker.

Voor trainer Jeroen Rijsdijk was er goed nieuws, want de ziekenboeg stroomde in aanloop naar de volgende stadsderby leeg. Alleen Camiel Neghli behoorde vandaag nog niet bij de wedstrijdselectie. Bart Vriends en Tobias Lauritsen waren er wel weer bij en fit genoeg voor een basisplaats. Dat ging ten kosten van Rick Meissen en Charles-Andreas Brym. Verder kreeg Djevencio van der Kust de voorkeur boven Saïd Bakari en was er een basisplaats voor Jonathan de Guzmán. Shunsuke Mito moest daardoor genoegen nemen met een plaats op de bank. Ook Tijs Velthuis maakte na weken van blessureleed weer deel uit van de wedstrijdselectie.

Sparta begon fel aan de stadsderby en dat leidde al na twee minuten tot een grote kans. Pelle Clement kapte zijn tegenstander handig uit en testte Stijn van Gassel. De goalie kon zijn poging echter uit de hoek halen. Niet veel later liet Excelsior zich voor het eerst zien, al kwam Cisse Sandra niet tot een schot. Dat lukte Kik Pierie na tien minuten spelen wel en dat leverde direct de 0-1 op. De verdediger stond helemaal vrij bij een hoekschop en schoot hard binnen. Sparta was nog niet bekomen van deze domper, of Excelsior scoorde nogmaals. Couhaib Driouech gaf de bal laag voor, waarna er miscommunicatie in de defensie van Sparta ontstond. Lance Duijvestijn maakte daar handig gebruik van en schoof de 0-2 in het doel.

Tekst gaat verder onder foto. (Foto Carla Vos).

Sparta kende dus een belabberde start van de wedstrijd, maar kwam na 23 minuten spelen enigszins uit het niets terug in de wedstrijd. Joshua Kitolano worstelde zich langs de verdediging van Excelsior, waarna de bal via Tobias Lauritsen bij Arno Verschueren kwam. De Belg, die hiervoor al een kans op de aansluitingstreffer onbenut liet, pegelde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied langs Van Gassel: 1-2. Sparta kwam vervolgens beter in de wedstrijd en poetste na een halfuur spelen de achterstand helemaal wel. Koki Saito passeerde met een schitterende actie drie spelers van Excelsior. De Japanner legde hierna de bal terug op Bart Vriends, die besloot uit te halen. Via een speler van Excelsior en Lauritsen verscheen de bal achter Van Gassel: 2-2. Daardoor keerde de positieve stemming terug op Het Kasteel en kreeg Sparta voor de rust nog kansen op de 3-2. Eerst deed Pierie de bal zomaar cadeau aan Saito, die schoot. Van Gassel kon met zijn voet echter redding brengen, waarna de rebound van Jonathan de Guzmán over ging. Op slag van rust gaf Verschueren de bal nog laag voor op Lauritsen, maar hij schoot de bal recht in de handen van Van Gassel.

Tekst gaat verder onder foto. (Foto Carla Vos)

Daardoor bleef het na een vermakelijke eerste helft bij 2-2 en moest Sparta in de tweede helft op jacht naar de broodnodige drie punten. Daarin kregen de Kasteelheren al snel een serieuze kans. Verschueren was aan de rechterkant van het veld doorgebroken en bereikte bijna Saito, ware het niet dat Van Gassel ternauwernood ingreep. Vervolgens gebeurde er weinig meer in Rotterdam-West. Het werd een echte vechtwedstrijd met veel overtredingen, wat wel past bij een derby. Zo ontvingen Pelle Clement, Jonathan de Guzmán, Bart Vriends en Djevencio van der Kust al snel na rust een gele kaart. Na dik een uur spelen volgde er drie wissels bij Sparta: Vriends, De Guzmán en Clement werden vervangen door Rick Meissen, Metinho en Shunsuke Mito.

Tekst gaat verder onder foto. (Foto: Mischa Keemink)

Er gebeurde weinig meer in de tweede helft, maar een kwartier voor tijd kwam Sparta plots op voorsprong. De hoekschop van Saito kwam bij Lauritsen terecht, die de bal met zijn hoofd verlengde en via de paal raak kopte! Daardoor ontplofte Het Kasteel en waren drie punten plots dicht bij. Helemaal toen in de slotfase Saito en Verschueren alleen op Van Gassel afkonden. Saito werkte de bal hoog over en Verschueren stuitte op Van Gassel. Daardoor bleef de derby onbeslist, al kwam Excelsior amper meer aan aanvallen toe. Toch was Pierie nog dicht bij de 3-3. Zijn voorzet eindigde namelijk pardoes op de bovenkant van de lat. Het was wel de aanzet naar een slotoffensief voor Excelsior. Daarin kreeg Noah Naujoks de beste kans. De middenvelder verlengde de bal handig met zijn hoofd, maar Nick Olij kon met een knappe redding de 3-3 voorkomen.

Ook in de zes minuten blessuretijd bleef Sparta overeind. Het werd in de slotseconden zelfs 4-2 via Charles-Andreas Brym. De spits kon alleen op een leeg doel af, nadat Van Gassel mee was bij een hoekschop. Daardoor boekte Sparta een belangrijke derbyzege tegen Excelsior. Tobias Lauritsen was met twee doelpunten de matchwinnaar. Sparta klimt hiermee naar de achtste plaats op de ranglijst. Volgende week gaan de rood-witten op bezoek bij N.E.C.