Home » Sparta lijdt eerste nederlaag van het seizoen

Sparta lijdt eerste nederlaag van het seizoen

15 september 2024 - 14:13

Sparta Rotterdam heeft vanmiddag haar eerste nederlaag van het seizoen geleden. Op Het Kasteel gingen de Rotterdammers met 1-2 onderuit tegen Go Ahead Eagles. De Spartaanse goal van Shunsuke Mito in de slotfase kwam te laat.

Sparta kende voorafgaand aan de wedstrijd een prima start van het seizoen. De Kasteelheren bleven in alle vier de wedstrijden ongeslagen en gingen zelfs met een driepunter de interlandbreak in. Op bezoek bij Willem II werd er namelijk met 1-2 gewonnen, nadat Sparta eerder al gelijkspeelde tegen FC Twente en Feyenoord. Tegen Go Ahead Eagles, dat drie van de vier wedstrijden verloor dit seizoen, koos trainer Jeroen Rijsdijk voor dezelfde elf namen als tegen Willem II. Dat betekende opnieuw een basisplaats voor Rick Meissen, ondanks de terugkeer van Teo Quintero. De Spanjaard was nog niet fit genoeg voor een basisplaats, maar zat vanmiddag wel weer op de bank.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Carla Vos)

Sparta begon aardig aan de wedstrijd en kreeg in de eerste tien minuten twee mogelijkheden. De eerste kwam van het hoofd van Tobias Lauritsen, die op aangeven van Djevencio van der Kust in de handen van Luca Plogman kopte. Luttele minuten later testte Arno Verschueren de goalie van de Eagles, die opnieuw geen problemen had met het schoon houden van zijn doel. Het duurde een kwartier voordat ook Go Ahead Eagles voor het eerst gevaarlijk opdook voor het doel van Nick Olij. Uit een hoekschop had Mats Deijl de bal voor het in koppen, maar kreeg hij zijn hoofd niet tegen de bal. Drie minuten later was het echter alsnog raak voor de bezoekers. Jakob Breum kwam aan de linkerkant van het veld naar binnen, werd niet aangepakt door de verdediging van Sparta, en verschalkte Olij in de korte hoek: 0-1.

Na deze goal kantelde het spelbeeld verder de kant van Go Ahead Eagles op. De formatie van trainer Paul Simonis stond goed georganiseerd en was in aanvallend opzicht dreigender dan Sparta. Na een halfuur spelen leek Victor Edvardsen zelfs het doelpunt van het jaar te gaan maken voor Go Ahead. De Zweed slaagde erin om de bal vanaf de middenlijn over Olij te schieten, maar zag zijn inzet uiteen spatten op de onderkant van de lat. Vlak hierna had Bobby Adekanye de 0-2 op zijn schoen, maar hield Olij Sparta op de been. In het laatste kwartier van de eerste helft kreeg Sparta weer iets meer controle over de wedstrijd, wat op slag van rust één serieuze kans opleverde. Lauritsen kon vanuit een hoekschop koppen, maar knikte over. Daarvoor nam Camiel Neghli nog wel Plogman ondervuur, maar deed dat achteraf in buitenspelpositie. Aan de andere kant ging een poging van Oliver Antman nog voorlangs.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Mischa Keemink)

Rijsdijk zou niet tevreden zijn geweest over de eerste helft, want halverwege bracht de oefenmeester drie verse krachten binnen de lijnen. Tobias Lauritsen, Arno Verschueren en Pelle Clement bleven in de kleedkamer achter voor Charles-Andreas Brym, Metinho en Joshua Kitolano. Die wissels wierpen niet zijn vruchten af, want na zeven minuten in de tweede helft verdween de 0-2 al op het scorebord. Uit de kluts kwam de bal voor de voeten van Edvardsen, die handig gebruik maakte van hete feit dat Olij niet meer goed gepositioneerd stond. De spits lifte de bal fraai over de goalie heen om zo voor de 0-2 te zorgen. Drie minuten later leek ook al de 0-3 in de maak, toen Metinho uit een hoekschop bijna een eigen goal maakte. Olij voorkwam dat, waarna Gerrit Nauber uit de daaropvolgende rebound net naast schoot. Nadat Sparta bijgekomen was van de tik die het direct na rust kreeg, was het na ruim een uur spelen zelf dicht bij de 1-2. De harde vrije trap van Neghli werd echter gekeerd door Plogman, waarna Brym in de rebound met zijn hoofd opnieuw op de doelman stuitte.

Deze kans bracht Sparta wel hoop op de aansluitingstreffer, dat met het inbrengen van debutant Mike Kleijn verder joeg op de 1-2. Kitolano en Neghli kregen daar een kwartier voor tijd grote mogelijkheden op. De bal wilde vanuit een scrimmage echter niet achter Plogman verdwijnen. Tien minuten voor tijd viel de 1-2 alsnog. Nadat het geluk niet aan de zijde van Boyd Reith was, scoorde Shunsuke Mito uit de daaropvolgende hoekschop wel. De Japanner stond koud in het veld toen hij Plogman van grote afstand in de korte hoek verraste. Daarmee was een resultaat plots binnen handbereik voor Sparta en liet het Go Ahead Eagles in de slotfase verder wankelen. Veel meer dan een schot van Neghli en een kopbal van Mike Eerdhuijzen zat er voor de Rotterdammers in het slotoffensief echter niet in.

Daardoor verloor Sparta, voor het eerst dit seizoen, met 1-2 van Go Ahead Eagles. Volgende week hebben de rood-witten nieuwe kans op een driepunter, als het een bezoek brengt aan RKC.