Home » Sparta pakt eerste zege van het seizoen

Sparta pakt eerste zege van het seizoen

31 augustus 2024 - 22:59

Er was een tijd dat een overwinning van Sparta Rotterdam in het Koning Willem II Stadion gelijk stond aan het winnen van een jackpot in het casino. In de periode tussen 1992 en en 2020 was er namelijk geen enkele keer Rotterdams succes in Tilburg. In het Covid-seizoen 2020/2021 won Sparta eindelijk weer eens een uitwedstrijd van Willem II (1-3), maar moest dit doen zonder fans in het uitvak. Het seizoen erna deed Sparta het gelukkig nog een keertje over en toen was het wel met Spartanen in het gastenvak (0-3). Nadat Willem II tijdelijk twee seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie speelde was het vandaag weer tijd voor een ontmoeting op het hoogste niveau, ditmaal zonder de harde kern van de Tilburgers naast het gastenvak vanwege een opgelegde straf. Om de Spartanen ook het gevoel van een straf te geven had de burgemeester van Tilburg, op advies van de lokale Politie, ook een straf aan de Sparta-supporters gegeven, die mochten nu niet meer in Tilburg omwisselen, maar moesten eerst naar Het Kasteel rijden om daar om te wisselen en dan naar Tilburg te rijden.

Na deze introductie en lichte verbazing is het dan tijd voor het voetbal van vanavond. Trainer Jeroen Rijsdijk kon niet beschikken over Teo Quintero, Kaylen Reitmaier en Jonathan de Guzman. Laatstgenoemde zit als nestor van de selectie wel bij de groep, maar is niet inzetbaar. Sparta speelde dan ook met dezelfde basisopstelling als vorige week in de derby tegen Feyenoord.

De eerste 23 minuten van deze wedstrijd deden echter niet denken aan de wedstrijd van vorige week. Sparta en Willem II deden niet veel voor elkaar onder en aan beide kanten werd er geen gevaar gesticht behoudens enkele voorzetten die richting niemandsland of keepershandschoenen vertrokken. De eerste kopmogelijkheid die richting het doel ging was van Tobias Lauritsen in de 24e minuut na een goede actie aan de rechterkant van Boyd Reith. Voetballend kwam Sparta wel vaker richting de eindfase dan de thuisclub, maar het ontbrak dan vaak aan de eindpass. Na precies een half uur spelen had Willem II de grootste kans van de wedstrijd. Een afgemeten voorzet werd door Cisse Sandra de hoek in gekopt, maar Nick Olij bewees nogmaals dat hij terecht is gekozen in de selectie van Ronald Koeman. In de minuut erna moest hij wederom reddend optreden waardoor Sparta in deze fase op de been bleef dankzij de doelman.

In de 37e minuut was het een herhaling van zetten, want het was weer Cisse Sandra met een goede poging van afstand, die zelfs nog van richting werd veranderd onderweg, waar Nick Olij naar de bovenhoek ging en de bal uit het doel ronselde.

Na de rust kwam Sparta voortvarend uit de kleedkamer. In de 48e minuut kreeg Pelle Clement de bal ik het strafschopgebied en haalde gelijk uit waardoor Sparta op een 0-1 voorsprong kwam. Vier minuten later al kreeg Sparta de mogelijkheid om op 0-2 te komen via Arno Verschueren, maar zijn poging strandde.

Sparta kwam zelfs op 0-2, maar de VAR kon geen beslissing nemen en stuurde scheidsrechter Lindhout na 3 minuten naar het scherm. Die deed er vervolgens ook nog een paar minuten over om vervolgens het doelpunt af te keuren. Al met al een sterk staaltje (v)arbitrale onduidelijkheid. In de 77e minuut durfde Allard Lindhout het niet aan om Bosch de tweede gele kaart te geven na een overtreding die geel waard was. In plaats daarvan gaf hij geel aan een reservespeler op de bank van Sparta…

Met nog tien minuten te gaan werd Arno Verschueren gewisseld voor Joshua Kitolano. Aan de kant van Willem II werd snel Jesse Bosch naar de kant gehaald voordat hij alsnog zijn 2e geel zou pakken. Hij werd vervangen door oud-Spartaan Jeremy Bokila die als stormram gebracht werd.

Het slotoffensief van Willem II bracht succes in de 84e minuut. Een afvallende bal uit een hoekschop werd door Cisse Sandra van buiten het strafschopgebied achter Olij geschoten.

In de 89e minuut schoot Camiel Neghli met buitenkant voet de bal prachtig in de bovenhoek en bracht Sparta weer op een verdiende voorsprong. Het arbitrale keurkorps trok er 7 minuten bij en gezien de eerdere VAR-momenten was dat niet onlogisch. In de 93e minuut kon Sparta de wedstrijd beslissen, maar de afronding van Nassoh was niet effectief genoeg. Zo bleef het spannend in het Koning Willem II-Stadion tot de laatste seconde. In de 96e minuut maakte Marvin Young zijn Eredivisiedebuut voor Sparta omdat Rick Meissen niet verder kon. Sparta hield stand en zo won het voor de derde keer op rij in de Eredivisie uit bij Willem II.