Home » Sparta te sterk voor RKC

Sparta te sterk voor RKC

28 oktober 2023 - 22:05

Sparta Rotterdam heeft na drie wedstrijden zonder zege, vanmiddag weer drie punten gepakt. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk klopte RKC Waalwijk met 2-0 . Tobias Lauritsen en Arno Verschueren maakten de doelpunten.

Na negen wedstrijden staat Sparta op een keurige zevende plaats. Die plek hebben de Rotterdammers voornamelijk te danken aan de geweldige seizoenstart, waarin het elf punten pakte uit de eerste zes wedstrijden. In de afgelopen drie wedstrijden bleef een zege uit voor Sparta. Zo werd er verloren van Excelsior en PSV en vorige week één punt gepakt bij Go Ahead Eagles. Dat laatste resultaat was prima, omdat Go Ahead Eagles in eigen huis nog geen puntenverlies had geleden. Bij RKC gaat het seizoensverloop juist tegendraads ten opzichte van Sparta. De eerste vier wedstrijden gingen allemaal verloren voor de formatie van Henk Fraser, maar in de laatste vier duels won het drie keer. Daardoor staat RKC halverwege de eerste seizoenshelft op een tiende plaats, met één wedstrijd minder gespeeld. Het duel met Ajax werd bij een 2-3 stand namelijk gestaakt, na een ernstige blessure voor RKC-keeper Etienne Vaessen. Gelukkig gaat het inmiddels weer beter met hem. Jeroen Rijsdijk koos vanavond voor dezelfde elf namen als in Deventer. Op het wedstrijdformulier ontbrak alleen Pedro Alemañ ten opzichte van vorige week. De Spanjaard is geblesseerd.

Sparta begon fel aan de wedstrijd en was binnen de eerste speelminuut al tweemaal gevaarlijk via Arno Verschueren. De Belg zette eerst doelman Jeroen Houwen aan het werk vanuit een goede voorzet en kopte daarna een hoekschop van Camiel Neghli over. Diezelfde Neghli had na vijf minuten spelen de 1-0 op zijn hoofd. De buitenspeler kon volledig vrijstaand koppen uit een piekfijne voorzet van Jonathan de Guzmán. Neghli knikte echter over. De beste kans in het eerste kwartier was voor Tobias Lauritsen. De Noorse spits werd weggestuurd door Verschueren, maar vond Houwen op zijn weg.

RKC kwam er in de eerste twintig minuten niet aan te pas, maar kreeg uit een hoekschop plots een enorme kans. In de kluts kwam de bal voor de voeten van Shawn Adewoye. De verdediger, die op de familiedag nog de oefenwedstrijd tussen deze twee clubs besliste met een eigen doelpunt, schoot nu rakelings voorlangs. Niet veel later testte Denilho Cleonise voor het eerst vanavond Nick Olij. De doelman, die opnieuw in de voorselectie van Oranje zit, doorstond de test echter met gemak. Hierna volgde een wat saaiere fase in de wedstrijd. RKC liet Sparta aan de bal, dat moeite had met het creëren van kansen. Het was zelfs RKC dat in de slotfase van de eerste helft nog voor gevaar zorgde. Godfried Roemeratoe schoot echter een paar meter naast. Op slag van rust kreeg Bart Vriends nog een prima gelegenheid op de 1-0. De aanvoerder kopte uit een vrije trap van Neghli rakelings naast. Aan de andere kant was er ook nog een grote kans voor RKC. Cleonise kon plots voor een min of meer leeg doel scoren, maar raakte de bal verkeerd. Zo kwam Sparta vlak voor de rust nog goed weg, al leek het in de blessuretijd een penalty te krijgen. Scheidsrechter Sander van der Eijk legde de bal op de stip, nadat Houwen een voorzet losliet en bij een poging deze fout te herstellen Joshua Kitolano vloerde. De VAR kwam echter op de lijn van Van der Eijk, die na het zien van de beelden de penalty terugdraaide.

Zo begon Sparta sterk aan de wedstrijd, maar kon het na het openingskwartier amper kansen creëren. In de tweede helft waren de Spartanen ook al snel kansrijk. Pelle Clement kwam aan de linkerkant van het veld naar binnen, maar zijn poging in de korte hoek scheerde langs de verkeerde kant van de paal. Na 52 minuten spelen was het alsnog raak voor Sparta. Een voorzet van De Guzmán werd door een RKC’er getoucheerd met zijn hand. In eerste instantie gaf Van der Eijk een vrije trap, maar dankzij de VAR ging de bal alsnog op de stip, omdat de handsbal in het strafschopgebied werd gemaakt. Vanaf elf meter stuurde Lauritsen Houwen de verkeerde hoek in: 1-0. Tien minuten later ontplofte het uitverkochte Kasteel opnieuw. Ditmaal was Lauritsen de aangever. Hij bracht Verschueren in stelling, die keurig afdrukte: 2-0.

De ontlading was groot bij de goed spelende middenvelder, maar even later werd Verscheuren de schlemiel. Door een onnodige harde sliding, kreeg hij ruim twintig minuten voor tijd direct rood. RKC, dat voornamelijk als figurant fungeerde in de tweede helft, had plots weer hoop op een resultaat. Toch was het lang wachten op een Waalwijkse kans. Die diende zich tien minuten voor tijd aan, toen Yassin Oukili alleen op Olij af kon. De goalie bleef oog in oog met de middenvelder rustig en liet RKC niet terug in de wedstrijd komen. Ook in de slotfase hield Sparta betrekkelijk eenvoudig stand. Invaller Charles-Andreas Brym kon zelf nog voor de 3-0 tekenen, maar schoot na een kort genomen hoekschop over. Na 88 minuten spelen kreeg Brym de bal wel tussen de palen, maar ging zijn inzet ook recht op Houwen af. In de blessuretijd was RKC nog dicht bij de aansluitingstreffer. Na een vrije trap van Aaron Meijers bleef de bal hangen voor het doel van Olij. De poging van Adewoye ging vervolgens naast.

Daardoor was 2-0 de eindstand en boekte Sparta een belangrijke zege op RKC. De Rotterdammers klimmen daardoor naar de zesde plaats. Volgende week heeft Sparta een dubbel programma, met eerst een bekerwedstrijd bij IJsselmeervogels en zondag een thuiswedstrijd tegen Almere City FC.