Home » Sparta verslaat Go Ahead Eagles

Sparta verslaat Go Ahead Eagles

12 februari 2023 - 14:22

Sparta Rotterdam heeft vanmiddag na drie gelijke spelen weer een zege geboekt. De ploeg van trainer Maurice Steijn won met 2-1 van Go Ahead Eagles. Namens Sparta scoorden Vito van Crooij en Tobias Lauritsen.

Het seizoen van Sparta loopt ontzettend goed met een zesde plaats tot gevolg. In de laatste drie wedstrijden werd er echter niet gewonnen, al verloor Sparta ook niet. Toch moeten de Kasteelheren de punten blijven pakken om in de subtop mee te blijven draaien en een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles is daar een goede mogelijkheid voor. In de basisopstelling zagen we geen wijzigingen ten opzichte van de uitwedstrijd van vorige week tegen Fortuna Sittard. Dirk Abels verving opnieuw de geblesseerde Bart Vriends. Koki Saito keerde wel weer terug in de wedstrijdselectie, maar begon op de bank.

De wedstrijd begon geweldig voor Sparta, want na vier minuten konden de ruim 10.000 Spartanen al juichen. Joshua Kitolano gaf de bal scherp voor op Vito van Crooij, die bij de tweede paal kon binnen tikken: 1-0. Een goede start dus van Sparta dat direct na de aftrap op 2-0 had kunnen komen. Gerrit Nauber leverde de bal zomaar in bij Van Crooij, die echter hoog over schoot. Na tien minuten was er ook een mogelijkheid voor Mica Pinto, maar ook de linksback kreeg de bal niet tussen de palen.

Na de openingsfase kwam Go Ahead Eagles wat beter in de wedstrijd en namen zij het initiatief over. Philippe Rommens was daarin de gevaarlijkste man voor de ploeg uit Deventer al produceerde hij niet veel meer dan een afzwaaier en een schot wat een makkelijke vangbal was voor Nick Olij. Na bijna een halfuur spelen kreeg Go Ahead Eagles haar beste kans. Rommens gaf de bal voor op Nauber, die de 1-1 op zijn hoofd had. Met een fantastische redding hield Olij de Spartaanse voorsprong intact. Tussendoor was Sparta via Jonathan de Guzmán nog een keer gevaarlijk geworden, al ging zijn poging rakelings naast.

In de slotfase van de eerste helft was het Sparta dat het meest dreigend was. Eerst kopte Arno Verschueren uit een vrije trap van Van Crooij in de handen van Eagles-doelman Jeffrey de Lange. In de blessuretijd van de eerste helft was Verschueren dichtbij een assist, ware het niet dat niemand zijn voet tegen de gevaarlijke voorzet van de Belg kon zetten. Aan de andere kant liet oud-Spartaan Finn Stokkers zich zien. Hij krulde de bal naast.

Sparta ging dus met een voorsprong de rust in, al bleef het spektakel nog uit. In de tweede helft ging een ongewijzigd Sparta op jacht naar haar tweede treffer, die bijna opnieuw van de voet van Van Crooij kwam. Na een korte vrije trap zag hij De Lange zijn pegel stoppen. Er was weinig aan de hand voor Sparta, maar Go Ahead Eagles kwam in de 54e minuut plots langszij. Stokkers maakte met een droge knal de 1-1. Niet veel later had Go Ahead Eagles de kans om op 1-2 te komen, maar de kopbal van Nauber smoorde in de Spartaanse verdediging. Sparta leek het even kwijt, maar plots was het Tobias Lauritsen, die Sparta opnieuw op voorsprong zette. Younes Namli legde de bal vanaf de linkerkant van het veld op het hoofd van Lauritsen, die fraai raak kopte: 2-1. Het momentum lag vervolgens bij Sparta, dat via Pinto bijna op 3-1 kwam. De Luxemburger werkte de bal van dichtbij echter hoog over.

Het was de laatste actie van Pinto, die er geblesseerd uit moest. Aaron Meijers was zijn vervanger, al mocht hij op onverklaarbare wijze niet direct binnen de lijnen komen van arbiter Jeroen Manschot. Sparta stond dus even met zijn tienen op het veld en dat werd bijna fataal. Weer was Stokkers het eindstation, maar dit keer voorkwam Olij de tweede treffer van de spits. Met nog twintig minuten te gaan bracht Steijn Jeremy van Mullem en Koki Saito binnen de lijnen. Laatstgenoemde was meteen dichtbij zijn tweede Sparta doelpunt, maar zag De Lange redde. De doelman maakte vervolgens ook de rebound van Lauritsen onschadelijk. De Noorse spits kreeg een minuut later een nog betere kans op zijn tweede. Van Crooij gaf de bal op een presenteerblaadje, maar Lauritsen kopte naast. Twee minuten later was er opnieuw een mogelijkheid voor Lauritsen, na een handige steekpass van Adil Auassar. Lauritsen werkte de bal echter hoog over.

Sparta bleef wel de sterkere ploeg, maar de wedstrijd in het slot gooien lukte niet. Ook niet toen Saito opnieuw kon schieten. De Japanner schoot vanaf de rand van het strafschopgebied rakelings naast. Tien minuten voor tijd gooide Joshua Kitolano de wedstrijd bijna in het slot. Zijn poging eindigde op de paal, waarna landgenoot Lauritsen in de rebound over schoot.

Sparta kon de wedstrijd maar niet beslissen en Go Ahead Eagles schakelde over naar een slotoffensief. Daarin kwam het niet veel veder dan een kopbal van Nauber. Sparta bleef eenvoudig overeind en won na drie keer een gelijkspel weer. Volgende week gaan de Kasteelheren op bezoek bij Ajax.