Sparta wint in De Galgenwaard

12 mei 2024 - 16:32

Speelronde 33 van de Eredivisie stond vandaag op het programma. De tijd vliegt als je het naar je zin hebt, want dat Sparta voor de derde keer in vier seizoenen in het linkerrijtje gaat eindigen is een zekerheid. Met volgende week zondag de competitieafsluiter op Het Kasteel tegen sc Heerenveen kan dat niet meer mis.

Trainer Jeroen Rijsdijk begon in De Galgenwaard met dezelfde elf spelers als vorige week in het Philips Stadion. Mike Eerdhuijzen en Camiel Neghli leken direct na PSV – Sparta twijfelachtig qua inzetbaarheid, maar beide spelers droegen een shirt bij de eerste elf vanmiddag.

Na 17 minuten spelen dacht Tobias Lauritsen de 0-1 binnen te koppen, maar na bestudering van de beelden in Zeist bleef het 0-0. Vijf minuten later had Sparta een prachtige aanval waarbij De Guzman het eindstation had kunnen zijn, maar hij schoot op Barkas. Sparta was in de eerste helft voetballend de betere ploeg in een bloedhete Galgenwaard. Maar tot doelpunten kwam de ploeg van Rijsdijk niet en verdedigend kwam Sparta niet in de problemen in de eerste 40 minuten. Een hoekschop van Taylor Booth in minuut 41 was bijna succesvol en ging via Lidberg en een Spartaan net voorlangs het doel van Nick Olij. Dat was voor FC Utrecht het startsein om iets meer aanvallende intenties te tonen en het was wederom Lidberg die gevaarlijk werd en de bal net niet genoeg kon toucheren om de 1-0 op het scorebord te krijgen. In de laatste minuut van de officiële speeltijd van de eerste helft was het toch weer Sparta met een mooie aanval waarbij Lauritsen net niet hard genoeg de hoek kon zoeken waardoor Barkas kon redden.

Sparta en FC Utrecht begonnen ongewijzigd aan de tweede helft en het was de Kasteelclub die de eerste vijf minuten het gevaarlijkst was maar net als in de eerste helft niet kon afdrukken. Na zes minuten spelen in de tweede helft moest Nick Olij reddend optreden en zorgde hij ervoor dat Sparta niet op achterstand kwam.

In de 65e minuut verdween een voorzet van Utrecht op de paal omdat hij aangeraakt werd door een Spartaan onderweg. Dat zorgde voor wat opwinding bij het thuispubliek dat eerder al lichtjes begon te fluiten uit onvrede over het vertoonde spel van de Domstedelingen.

In de 68e minuut kreeg Camiel Neghli de bal en kon hij opstomen richting het doel van Utrecht. De vleugelaanvaller kreeg wat ruimte en haalde vervolgens verwoestend uit en dat betekende de terechte 0-1 voor Sparta. Vijf minuten later voerde Rijsdijk de eerste twee wissels door. Mike Eerdhuijzen en Jonathan de Guzman werden vervangen door Tijs Velthuis en Shunsuke Mito. Sparta nam in de slotfase de verdedigende stellingen in en FC Utrecht probeerde daarvan te profiteren. Tobias Lauritsen had de 2-0 op zijn schoen maar op onverklaarbare wijze profiteerde hij niet van het buitenkansje.

Sparta kan zich dus niet alleen gaan opmaken voor de laatste competitiewedstrijd volgende week, maar ook voor het toetje van het Eredivisiejaar. De Play-Offs beginnen op donderdag 23 mei en afhankelijk van de uitslag van volgende week bij Sparta – sc Heerenveen is het zelfs nog mogelijk dat Sparta die play-offs begint met een thuiswedstrijd, dan moet het wel de 7e plaats overnemen van FC Utrecht.