Vitesse – Sparta gestaakt in blessuretijd bij 0-1
04 maart 2022 - 22:34Ieder seizoen dat Sparta Rotterdam op bezoek gaat in Arnhem gaat het over het seizoen 1971/1972. Het was het seizoen van de grootste uitoverwinning van Sparta in de Eredivisie. Tegenstander was Vitesse en Sparta had illustere namen als Hans Eijkenbroek, Charly Bosveld (tevens Vitesse-icoon) en Jorgen Kristensen speelden in het rood-wit gestreept. In het doel stond bij Sparta de legendarische Pim Doesburg. Het was tevens de laatste keer dat Sparta in Arnhem won. Vandaag, 50 jaar later, zat de kleinzoon van Pim Doesburg voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Sparta. Pepijn, spits van Jong Sparta, stapte vrijdagmiddag in de spelersbus vanwege de absentie van Lennart Thy.
Er waren nog meer personele problemen voor trainer Henk Fraser. Younes Namli was niet fit genoeg om aan de start te verschijnen en Arno Verschueren zat vandaag zijn eerste van in totaal twee wedstrijden schorsing uit. Dat betekende het debuut in de basis van Jeremy van Mullem. Sven Mijnans speelde op het middenveld. Sparta kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong via Adrián Dalmau. De spits kreeg de bal op een presenteerblaadje van Mario Engels, schoot bij de eerste poging op doelman Houwen, maar in tweede instantie was hij wel trefzeker en bracht de 0-1 op het scorebord.
Sparta had het zwaar na het openingsdoelpunt en probeerde via de omschakeling gevaarlijk te worden. Scheidsrechter Rob Dieperink, die vandaag te horen kreeg dat hij dit duel mocht fluiten in plaats van de oorspronkelijk aangestelde Joey Kooij, had het lastig met diverse opstootjes op het veld. De arbiter had een aantal gele kaarten nodig om een en ander in goede banen te leiden. Vlak voor rust dacht Sparta op 0-2 te komen via wederom Dalmau. De VAR concludeerde echter dat de spits net in buitenspelpositie stond op het moment van spelen. Na drie minuten extra speeltijd in de eerste helft ging Sparta met een 0-1 voorsprong de kleedkamer in.
Waar Thomas Letsch duidelijk niet tevreden was over het spel van zijn ploeg, getuige de drie wissels in de rust, liet Henk Fraser zijn basisteam in tact. De eerste grote kans van de tweede helft was voor Mario Engels met een prachtige actie op de achterlijn in de 57e minuut. Na nog een Vitessenaar uitgespeeld te hebben had zijn schot geen kracht en richting. Vlak daarna bracht Henk Fraser een dubbele wijziging door in het team van Sparta. Sven Mijnans en Vito van Crooij werden vervangen door Mica Pinto en Laurent Jans.
In de 65e minuut wees Rob Dieperink resoluut naar de stip en gaf Vitesse een hele goedkope strafschop na een vermeende overtreding van Tom Beugelsdijk. De VAR keek er naar en liet het gaan. Maduka Okoye strekte zich echter volledig naar de hoek en ranselde de bal uit het doel waardoor Sparta op voorsprong bleef staan in het GelreDome.
Met nog een kwartier te spelen gaf Dieperink een vrije trap aan Vitesse op de rand van het strafschopgebied. Okoye stopte de inzet van Wittek in twee instanties en Sparta kon niet meer dan de bal wegwerken in het restant van de wedstrijd. Sparta trok een handbalverdedmiging op en bracht ook nog Bart Vriends in de ploeg. Hij verving Adrián Dalmau. Vlak daarvoor had Sparta de kans om naar de 0-2 te counteren, maar de pass van Pinto was niet nauwkeurig.
Dieperink besloot om 7 minuten extra tijd toe te kennen. Een terechte beslissing gezien het tijdrekken van Sparta-zijde, maar het werd veel langer dan 7 minuten. Eerst kwam er een supporter het veld op om Okoye aan te vallen. De aanblik van de ruim 2 meter lange doelman deed hem echter besluiten om snel weg te rennen. Daarna werd Okoye geraakt door een voorwerp uit het publiek en toen een cameraman van ESPN afgevoerd werd door de EHBO na een vuurwerkbom van de Vitesse-aanhang besloot Dieperink de wedstrijd te staken en beide teams naar de kleedkamer te dirigeren.
Na een afkoelperiode van ruim 30 minuten is er besloten dat de wedstrijd definitief is gestaakt. Het is onbekend wat er met het restant van de blessuretijd gedaan wordt.
Opstelling Sparta Rotterdam:
Maduka Okoye, Dirk Abels, Tom Beugelsdijk, Adil Auassar, Riza Durmisi, Joeri de Kamps, Vito van Crooij (59. Mica Pinto), Jeremy van Mullem, Adrián Dalmau (79. Bart Vriends), Sven Mijnans (59. Laurent Jans), Mario Engels.